NOVI NAPAD SOMALSKIH GUSARA

Na brod pucano raketama iz ručnog bacača

15.04.2009 u 09:07

Bionic
Reading

Gusari su napali trgovački brod pod američkom zastavom koji je plovio uz somalsku obalu, ali nisu se uspjeli ukrcati na plovilo, prenio je CNN riječi neidentificiranog NATO-ova dužnosnika.

Reuters javlja da su iz broda odmah zatražili potporu NATO-ovih snaga i da brod sad plovi pod vojnom pratnjom.

Brodar Liberty Maritime iz Lake Successa u New Yorku objavio je da je posada broda Liberty Sun neozlijeđena. "Sretni smo što nitko nije ozlijeđen i što su i posada i brod dobro", kaže se u priopćenju brodara.

Liberty Maritime kaže da su gusari ispalili rakete iz ručnoga bacača, a pucali su na brod i iz automatskog oružja. Brod prevozi američku hranu za Afriku i plovi iz Houstona u Mombasu u Keniji.

Već je drugi put u tjedan dana napadnut američki brod u toj regiji. U nedjelju su američki snajperisti ubili trojicu gusara i oslobodili oteta američkog kapetana kojega su napadači pet dana držali u čamcu.

Naoružani somalski gusari sve češće napadaju na važnim rutama u Indijskome oceanu i kroz Adenski zaljev. Otimaju desetke brodova sa stotinama mornara i za njih izvlače milijune dolara otkupnine.

U utorak su gusari oteli još dva teretna broda, a ti napadi pokazuju da ih nisu odvratile nedavne akcije francuskih i američkih specijalaca koji su ubili petoricu gusara.