NIZ SPORNIH TOČAKA

MVEP demantira dužnosnika Zambije, uputit će službenu notu u Ženevu

22.03.2023 u 17:06

Bionic
Reading

Vezano uz netočne navode Dickson Matemboa, državnog tajnika Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti Republike Zambije, o slučaju osmero Hrvata optuženih u Zambiji, iznesenih jučer na sjednici UN-ova Odbora za prisilne nestanke u Ženevi, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uputit će službenu notu Stalnoj misiji Zambije pri UN-u u Ženevi, najavio je MVEP

'Ministarstvo će upozoriti kako hrvatski državljani nisu ušli u Republiku Zambiju iz DR Konga zajedno s djecom. Pored toga ukazat će i na netočnost tvrdnje g. Matemboa, iz koje proizlazi da je osmero hrvatskih državljana u više navrata s djecom prelazilo granicu', priopćio je MVEP.

Pogrešno je, navodi MVEP, navedeno i kazneno djelo koje se hrvatskim državljanima stavlja na teret.

'Vezano uz navode da je dokumentacija hrvatskih državljana krivotvorena, Republika Hrvatska u ovom trenutku ne raspolaže službenom informacijom dobivenom od DR Konga, kao niti od Republike Zambije da dokumenti o posvajanju iz DR Konga nisu vjerodostojni. Sukladno Ustavu, Hrvatska će nastaviti štititi prava i interese svojih državljana u Zambiji', zaključio je MVEP.

  • +9
Hrvati u Zambiji Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Podsjetimo, Dickson Matembo rekao je na saslušanju pred Odborom za prisilne nestanke Ujedinjenih naroda djeca iz DR Konga koju je pokušalo posvojiti osmero Hrvata, optuženih za pokušaj trgovine djecom u Zambiji, moraju biti vraćena u svoju domovinu.

Matembo je rekao da su Hrvati s djecom prešli iz DR Konga u Zambiju, pri čemu su zambijski granični službenici provjerili njihove dokumente i kontaktirali kolege iz susjedne zemlje. Djeca su bila u sirotištu, a skupini Hrvata to nije bio prvi put da su prešli granicu s djecom, naglasio je Zambijac. U suradnji s kongoanskim vlastima utvrđeno je da je dokumentacija za posvajanje bila lažna, a vlasnik sirotišta je u bijegu, rekao je zambijski tajnik.