na sjednici odbora un-a

Dužnosnik zambijskog MUP-a: Kongo je utvrdio da je dokumentacija Hrvata o posvojenju djece lažna

22.03.2023 u 12:24

Bionic
Reading

Odbor za prisilne nestanke Ujedinjenih naroda u utorak je, u sklopu rasprave o tome kako Zambija poštuje međunarodne konvencije, razmatrao i slučaj osmero hrvatskih državljana koji se u toj zemlji nalaze već gotovo četiri mjeseca pod sumnjom na trgovinu djecom

'Stručnjaci Odbora pohvalili su Zambiju zbog ukidanja smrtne kazne i postavili pitanja o nepostojanju zakona o prisilnim nestancima i nezakonitom odvođenju djece', navodi se, među ostalim, u izvješću na službenim internetskim stranicama visokog povjerenika UN-a za ljudska prava.

U nastavku se navodi da se razgovaralo i o slučaju hrvatskih državljana, o čemu je na sjednici tog odbora govorio voditelj zambijskog izaslanstva Dickson Matembo, inače stalni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova i unutarnje sigurnosti. On je, kako se navodi u izvješću, rekao da je oko osam Hrvata prešlo u Zambiju iz Konga s djecom.

  • +9
Hrvati u Zambiji Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

'Zambijski granični službenici pregledali su njihovu dokumentaciju i kontaktirali sa službenicima Konga. Ta su djeca došla iz sirotišta. Ovo nije bio prvi put da je ova skupina s djecom prešla granicu. Optuženi su za nezakonito zadržavanje i provedene su istrage, a kongoanske vlasti su utvrdile da je njihova dokumentacija lažirana. Vlasnik sirotišta iz kojeg su prikupljena ta djeca bio je u bijegu, a slučaj je sada na sudu. Djecu je zaštitilo Ministarstvo zajednice i socijalne skrbi, u suradnji s kongoanskim vlastima nadležnim za skrb o djeci. Morali bi biti predani kongoanskoj vladi', rekao je Matembo, a navodi se u izvješću.

Prvi je to puta da netko službeno izjavi kako je Kongo utvrdio da je dokumentacija koju su imali hrvatski državljani lažirana. Također se prvi puta spominje da su hrvatski državljani s djecom prešli granicu iz DR Konga u Zambiju, jer se dosad tvrdilo da im je netko drugi doveo djecu u Zambiju te da oni sami nisu nikada bili u Kongu.

Podsjetimo, osmero hrvatskih državljana uhićeno je početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata, a djeca, koja imaju hrvatske dokumente, oduzeta su im i smještena pod zambijsku skrb. Četvero djece iz Demokratske Republike Kongo pod nadzorom su posebne jedinice za zaštitu i sigurnost djece, a na nepoznatoj su lokaciji zbog svoje sigurnosti, objavio je zambijski dnevni list.