HYPO ISTRAGA SKREĆE U SRBIJU

Mutni poslovi s Miškovićem i Zagorčevim partnerom

20.08.2010 u 13:47

Bionic
Reading

Svaki dan se pojavljuju otkrića o sumnjivim poslovima Hypo banke, čije poslovanje temeljito istražuju u Njemačkoj i Austriji. Nakon raznih malverzacija u svojoj domovini i Hrvatskoj, austrijski istražitelji počinju otkrivati krak Hypove hobotnice u Srbiji

Riječ je o projektu Blok 67, divovskoj novogradnji u Novom Beogradu, koji je financirala Hypo banka. Mamutska zgrada se nalazi na nekad močvarnom području između Dunava i Save, s kojeg su prije radova morali izbaciti i četrdeset

romskih obitelji. Istražitelje pak zanima zašto je cijena projekta skočila sa 150 na 230 milijuna eura te tko je na kraju vlasnik nekretnine koja je iz svega nastala.

Na početku izgradnje stambenog kompleksa 25 posto vlasništva pripadalo je Delti Miroslava Miškovića, najvećem koncernu u Srbiji, dok je 75 posto u svojim rukama imala firma CEE Invest. Ona je pak u vlasništvu poreznog savjetnika Hermanna Gabriela, koji je poznat kao bliski poslovni suradnik bivšeg generala Vladimira Zagorca, kao i Güntera Striedingera, osumnjičenog člana uprave Hypo banke koji je bio zadužen za njeno poslovanje na Balkanu.

Kako bi stambeni kompleks bio gotov do prošlogodišnje Univerzijade u Beogradu, Hypo banka je izdala graditeljima garanciju od 45 milijuna eura. Tada su Hypo banka i Miškovićeva Delta osnovali Blok 67 d.o.o. u Klagenfurtu, u kojem je svaka strana imala točno 50 posto vlasništva.

Wolfgang Kulterer je u razgovoru s policijom objasnio da je Hypo banka tada mislila da posluje samo s Deltom te da ga je bliski suradnik Striedinger prevario, jer uopće nije spominjao udjele koje posjeduje CEE Invest. Delta pak tvrdi da su mislili da posluju isključivo s Hypo bankom, pa cijela stvar počinje zvučati apsurdno, s obzirom koliko se Hypo i Delta sada distanciraju od svojih bivših poslovnih partnera, čiji su udio u projektu isplatili iznosom od 13,5 milijuna eura. Hypo je dao devet, a Delta 4,5 milijuna, a sada pokušavaju prodati stanove kako bi isplatili svoja ulaganja.

Istražitelje zanima jesu li se u toj cijeloj priči, koja je započela gradnjom zgrade 2002. godine, plaćale ilegalne provizije, a svjedočenje u kojem Kulterer tereti Striedingera sugerira da je takve prakse bilo. S druge strane, Striedingerov odvjetnik Norbert Wess tvrdi da njegovog klijenta nitko ništa nije pitao o Bloku 67. Prozvani vlasnik CEE Investa Fermann Gabriel izjavljuje da zapisnici sastanaka uprave Hypo banke pokazuju da Striedinger nije ništa tajio ili nejasno predstavio te da su troškovi gradnje skočili za 80 milijuna eura zbog gradnje još jednog kata.

Gabriel smatra da će Hypo banka, kao i Delta holding, na kraju itekako zaraditi na ovoj građevinskoj investiciji, minimalno 50 milijuna eura. Ono što svim ostalima koji nisu direktno uključeni u posao nije jasno može se najbolje opisati onom narodnom - ne zna se tko tu pije, a tko plaća. Delta, koja je i sama u brojnim problemima, srbijanskim medijima demantira bilo kakvo uzimanje ili plaćanje provizija, te zainteresirane za kupnju stana upućuje na Hypo Alpe Adria banku.