KRHKA DEMOKRACIJA

Muslimansko bratstvo prijeti, Egipat pred novim nemirima

15.06.2012 u 09:19

Bionic
Reading

Čini se kako je Egipat na rubu novih političkih previranja koji bi mogli ugroziti krhku novostečenu demokraciju nakon što je iznenađujućom presudom Vrhovni sud poništio rezultate prošlogodišnjih parlamentarnih izbora, prvih slobodnih izbora u zadnjih nekoliko desetljeća, i proglasio ih neustavnima te pozvao na nove izbore

Muslimansko bratstvo upozorilo je kako su pred Egiptom 'teški dani opasniji i od zadnjih dana Mubarakove vladavine' ako se vlast vrati u ruke onih koji su oduvijek bili vezani uz stari režim, javlja BBC.

Predsjednički kandidat Muslimanskog bratstva ovog će se vikenda u drugom krugu predsjedničkih izbora suočiti s bivšim premijerom Ahmedom Shafiqom, a odluka suda koja je omogućila Shafiqu da se natječe u drugom krugu predsjedničkih izbora gurnula je Egipat u nemire.

Presudom Vrhovnog suda zakonodavna vlast vraćena je u ruke Oružanih snaga (Scaf) koje su vodile Egipat tijekom tranzicijskog perioda nakon svrgavanja Hosnija Mubaraka u veljači 2011.

Aktivisti koji se boje Scaf-ovog ponovnog preuzimanja vlasti odbacili su presudu Vrhovnog suda kao 'državni udar' kojim se pokušava ugroziti revoluciju. Presudu su naime donijeli suci imenovani za vrijeme vladavine Hosnija Mubaraka.