odnio pobjeu

Egipat: Sisi počeo svoj treći mandat, obećao nastavak razvoja

02.04.2024 u 15:09

Bionic
Reading

Egipatski predsjednik Abdel Fattah al-Sisi počeo je u utorak za svoj treći mandat u novoj administrativnoj prijestolnici zemlje, najvećem od nekoliko mega projekata koji su obilježili njegovu vladavinu, a koju istovremeno nisu zaobišli gospodaraski izazovi

Nova administrativna prijestolnica u pustinji, istočno od Kaira, je najveći od mega projekata u zemlji vrijedan 58 milijardi američkih dolara. Među ostalim značajnim projektima su i proširenje Sueskog kanala, izgradnja sveobuhvatne cestovne mreže i novih gradova.

Govoreći u novoj zgradi parlamenta, Sisi se osvrnuo na izazove s kojima se Egipat suočavao u posljednjih nekoliko godina te obećao nastavak razvoja zemlje, iako se, kako navodi Reuters, većina Egipćana osjeća isključenima iz razvojnog procesa.

"Prethodne godine su nam pokazale da put prema izgradnje nacije nije popločen ružama", rekao je Sisi zastupnicima, vladinim, vojnim i vjerskim dužnosnicima, podsjetivši na teškoće s kojima se zemlja nosi, od "terorističkih napada kod kuće, iznenadnih globalnih kriza i žestokih ratova oko nas".

Sisi je odnio pobjedu na izborima u prosincu s 89,6 posto osvojenih glasova i bez ozbiljnog suparnika.

U svom govoru je obećao više novca za programe pomoći siromašnima te revitalizaciji privatnog sektora u skladu s obvezama osam milijardi dolara vrijednog sorazuma s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

Od stupanja na dužnost predsjednika 2014., Sisi se okrenuo pokretanju infrastrukturnih projekata koje je uvelike zagovarala vojska. Ti su projekti, tvrdi Sisi bili potrebni za ekonomski razvoj i potrebe rastućeg stanovništva. Broj stanovnika Egipta je od prije četiri godine, kada je premašio 100 milijuna ljudi, narastao za dodatnih šest milijuna.

Kritičari, međutim, prigovaraju da je Sisi sa svojim megalomanskim projektima samo pridonio pogoršanju ionako loše gospodarske situacije, da je preusmjerio novac koji je bio namijenjem žurnijim potrebama te da je povećao zaduženost zemlje.