DISKRIMINACIJA U MIJANMARU

Muslimankama zabranjeno roditi više od dvoje djece

Bionic
Reading

Lokalni dužnosnici u Mijanmaru uveli su ograničenje za obitelji Rohingya muslimana prema kojemu ne smiju rađati više od dvoje djece. Isti nalog ne odnosi se na budiste, izvještava Agencija Anadolija

Najnovija mjera mijanmarske vlasti protiv muslimanske manjine obuhvatit će područje pokrajine Rakhine, koja graniči sa Bangladešom, i u kojoj živi najveći broj muslimana Mijanmara.

Ovim je Mijanmar postao jedina zemlja u svijetu koja postavlja ograničenja na rađanje samo jednoj vjerskoj zajednici, što će izazvati dodatne osude svjetske javnosti, jer su muslimani u toj zemlji od ranije duboko diskriminirani. Već postoje ograničenja za muslimane koja se odnose na sklapanje brakova kako bi se smanjio natalitet među sljedbenicima islama u Mijanmaru.

Glasnogovornik pokrajine Rakhine Win Myaing kazao je da se novim pravilom želi zaustaviti enormni natalitet među muslimanima u toj zemlji.

Iako muslimani predstavljaju većinu u pokrajini Rakhine, gdje je uvedeno navedeno pravilo u vezi sa rađanjem djece, muslimanska populacija u cijelom Mijanmaru čini svega četiri posto od ukupno 60 milijuna stanovnika.

Državna komisija koja je odlučila zaustaviti veliki natalitet među muslimanima Mijanmara opravdala je donošenje novog pravila tvrdnjom da je 'hiperprodukcija djece kod muslimana razlog za međuvjerske tenzije u Mijanmaru'.

Nasilje u toj zemlji počelo je prije godinu dana u pokrajini Rakhine između budista i muslimana. Grupe budista su napale kuće muslimana pritom usmrtivši na stotine ljudi, dok je oko 125.000 muslimana moralo napustiti svoje domove i zemlju.

Organizacija 'Human Rights Watch' priopćila je da vlasti u pokrajini Rakhine provode organiziranu kampanju etničkog čišćenja muslimana u Mijanmaru.