TRETIRANI KAO TERORISTI

Muslimani u SAD-u kao građani drugog reda

22.04.2012 u 23:19

Bionic
Reading

Unatoč tome što se Amerikanci ponose svojom slobodom, u proteklih deset godina je položaj muslimana u SAD-u dramatično se pogoršao. Neki novinari i komentatori već američke muslimane smatraju građanima drugog reda, koje država bez iznimke tretira kao teroriste

Među ovogodišnjim dobitnicima Pulitzerove nagrade našlo se i četvero novinara Associeted Pressa: Matt Apuzzo, Adam Goldman, Eileen Sullivan i Chris Hawley. Oni su za svoje zajedničke napore nagrađeni u kategoriji istraživačkog novinarstva, jer su razotkrili skandalozan program špijunaže koji je njujorška policija pokrenula i usmjerila prema muslimanima.

U seriji tekstova koji se su počeli objavljivati u kolovozu prošle godine četvero je novinara opisalo masovno policijsko špijuniranje njujorških muslimana, što je uključivalo prisluškivanje u džamijama, fotografiranje lojalnih građana samo jer su muslimani, zapravo sustavno nadgledanje velikog dijela tamošnje muslimanske zajednice.

Šef njujorške policije Raymond Kelly u sve je uveo još i CIA-u, koja je pomogla u razvijanju špijunskog odjela kakav nema ni jedna druga policijska uprava u SAD-u. Sve to odvijalo se godinama bez ikakvog znanja ili nadzora javnosti, no u pitanju je tek samo jedan od zabrinjavajuće mnogo primjera koji upućuju na to da su američki muslimani postali građani drugog reda.

U ovom slučaju nikakav teroristički pakleni plan nije otkriven, ali to nije zaustavilo špijuniranje njujorške policije. Ipak, u tom slučaju bar nitko nije izgubio glavu, kao što se dogodilo američkom državljanu Anwaru al-Awlakiju, koji je bez suđenja smaknut u Jemenu po direktivi predsjednika Baracka Obame.

Iako je al-Awlaki bio u medijima poznat kao 'Bin Laden interneta', zahvaljujući svojim brojnim propovijedima koje su pozivale na otpor muslimana protiv Amerike, on je ujedno bio i američki građanin koji je ubijen samo zato što je predsjednik, izvan svih pravnih okvira, tako odlučio. Uz al-Awlakija pogubljen je i njegov 16-godišnji sin Abdulrahman, što je također šokiralo tek rijetke komentatore u američkim medijima.


Jedan od najglasnijih u apelima da se američke muslimane prestane sustavno zlostavljati jest utjecajni bloger i ustavni stručnjak Glenn Greenwald, koji naglašava da se danas u SAD-u svaki terorizam automatski pripisuje muslimanima. Greenwald se naročito angažirao u vezi slučaja 19-godišnjeg Guleta Muhammeda, američko-somalijskog državljanina koji je u Kuvajtu uhapšen po naređenju SAD-a.

Tamo je u zatvoru mučen, pretučen i zlostavljan, bez ikakvog pravog objašnjenja, te mu je još američka vlada zabranila ulazak u zemlju. Ni danas nitko nije uspio saznati što su Amerikanci imali protiv tog mladića, koji je sada ipak na slobodi i nije nikakav terorist.

Greenwald upozorava da je američka vlast od napada na New York 9. rujna 2001. stvorila 'radikalno drugačiji i opresivniji set pravila, zakona i kazni za klasu američkih građana isključivo na osnovu njihove religijske pripadnosti', što je 'povijesna sramota ogromnih razmjera'. Do sličnog je zaključka došao i komentator New York Timesa Andrew Rosenthal, koji piše da danas u Americi 'postoji odvojen pravosudni sustav za muslimane'.

Diskriminacije nisu pošteđeni ni vrlo ugledni pojedinci, poput oksfordskog profesora Tariqa Ramadana, kojem je od 2004. do 2010. bio zabranjen ulazak u SAD. Ramadan je jedan od najpoznatijih svjetskih stručnjaka za suvremeni islam, pa je pozvan predavati i na američkom sveučilištu Notre Dame, no američke vlasti su mu poništile vizu devet dana prije nego što se s cijelom obitelji trebao preseliti u SAD. Razlog je nađen u kontroverznom zakonu Patriot Act, koji omogućava 'ideološko isključivanje' ljudi koji putuju u Ameriku. Na kraju je Ramadanu, poslije sudske tužbe i nekoliko godina života s etiketom potencijalnog terorista, zabrana ulaska ukinuta.

O ovoj temi piše i poznati američki publicist Chris Hedges, koji je devedesetih izvještavao s Balkana. U tekstu naslovljenom 'Prvo su došli po muslimane' Hedges je apostrofirao slučaj američkog državljanina Tareka Mehanne, koji je prije nekoliko dana osuđen na 17 i pol godina zatvora. Mehana je osuđen u vrlo sumnjivom suđenju – tijekom kojeg su federalni tužitelji koristili dokaze koje obrana nije smjela dovoditi u pitanje! – i to zbog 'zavjere za ubijanje američkih vojnika u Iraku' te 'zbog pružanja materijalne pomoći Al Kaidi'.

Ono što je ovaj učitelj na islamskoj Alhuda akademiji iz Worcestera zapravo učinio jest sljedeće, tvrdi Hedges: Mehanna je na YouTubeu gledao videosnimke koje su postavili islamski ekstremisti te je javno istupao protiv američke vanjske politike. Najveći mu je pak 'zločin' taj što je odbio postati doušnik američke vlade kada ga je pokušala regrutirati, pa je sada poslan na skoro dva desetljeća zatvora.