novo istraživanje

Muškarci koji bicikliraju, trče ili plivaju mogu smanjiti rizik od devet vrsta raka

16.08.2023 u 11:08

Bionic
Reading

Muškarci koji džogiraju, plivaju ili bicikliraju mogu smanjiti rizik od devet vrsta raka, proizlazi iz nove studije, piše dpa

Istraživači su otkrili da muškarci s dobrom kardiorespiratornom kondicijom imaju daleko manju vjerojatnost da će razviti rak glave i vrata, želuca, gušterače, jetre, crijeva, rektuma, bubrega, pluća i jednjaka.

Kardiorespiratorna kondicija odnosi se na sposobnost osobe da radi aerobne vježbe, poput trčanja, vožnje biciklom i plivanja kroz dulje razdoblje. Nova studija, objavljena u British Journal of Sports Medicine, obuhvaća rezultate koje su sakupili stručnjaci iz Švedske praćenjem više od milijun muškaraca koji su imali u prosjeku 33 godine. Sudionici su služili vojni rok u Švedskoj između 1968. i 2005.

Na početku regrutacije muškarci su prošli niz testova koji su procjenjivali više čimbenika uključujući njihovu visinu, težinu, krvni tlak, snagu mišića i kardiorespiratornu spremnost. Tijekom razdoblja praćenja oko 84 000 ih je dobilo rak. Istraživači su ustanovili da su muškarci s višom razinom kardiorespiratorne kondicije u odnosu na one s niskom razinom imali:

  • – 19 posto manje šanse za razvoj raka glave i vrata.
  • – 39 posto manju vjerojatnost da će razviti rak jednjaka
  • – 21 posto manje šanse za razvoj raka želuca.
  • – 40 posto manje šanse za rak jetre.
  • – 18 posto manje šanse za razvoj raka crijeva i 5 posto manje šanse za razvoj raka rektuma
  • – 20 posto manje šanse za razvoj raka bubrega.
  • – 42 posto manje šanse za razvoj raka pluća.
  • – 12 posto manje šanse za razvoj raka gušterače.

"Ovi rezultati mogli bi se koristiti u kreiranju politike javnog zdravstva, dodatno jačajući poticaj za promicanje intervencija usmjerenih na povećanje [kardiorespiratorne sposobnosti] kod mladih", napisali su autori. Istraživači su otkrili da je veća kardiorespiratorna sposobnost povezana s blagim (7 posto) povećanim rizikom od raka prostate i 31 posto većim rizikom od raka kože.

Prethodno istraživanje koje je ispitivalo isti skup podataka sugeriralo je da blagi porast rizika od raka prostate nije bio povezan s višom stopom agresivnog raka prostate ili smrti od raka prostate, a mogao bi se pripisati većem broju pregleda. Autori su sugerirali da se veća stopa raka kože može objasniti "većom izloženošću UV zračenju".