DEMOGRAFSKI projekt

Ministrica Murganić predstavila mjere za produljenje rada vrtića i unaprjeđenje usluga

08.03.2018 u 16:37

Bionic
Reading

Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić predstavila je u četvrtak projekt 'Unaprjeđenja usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja' istaknuvši kako se njime želi pridonijeti usklađivanju obiteljskog i poslovnog života obitelji kroz unaprjeđenje usluga i produljenje radnog vremena dječjih vrtića

Radi se i na razvoju postojećih i uvođenju novih programa, napomenula je.

Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku objavilo je danas natječaj 'Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja' ukupne vrijednosti 300 milijuna kuna koji je financiran iz Europskog socijalnog fonda.

Natječaj je namijenjen dječjim vrtićima te jedinicama lokalne samouprave. Bespovratnim sredstvima financirat će se projekti koji će pridonijeti usklađivanju obiteljskog i poslovnog života obitelji s uzdržavanim članovima rane i predškolske dobi kroz unaprjeđenje usluga i produljenje radnog vremena dječjih vrtića te daljnjim razvojem postojećih i/ili uvođenjem novih programa. Istaknuvši kako je taj projekat rezultat timskog rada njezinog ministarstva i Ministarstva rada i mirovinskog sustava i uz suradnju Ministarstva znanosti i obrazovanja, Murganić je rekla kako je projekat namijenjen roditeljima kojima radno vrijeme nije jednako radnom vremenu vrtića, ali i djeci kojoj pruža nove i dodatne programe i sadržaje.

  • +29
Sva lica Nade Murganić Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic / CROPIX

Projekt je usmjeren i prema nezaposlenim stručnim radnicima i potrebnim zvanjima za rad u vrtiću, kao i drugim pomoćnim zanimanjima. Uz to, rekla je Murganić, tim projektom jedinicama lokalne i područne samouprave žele omogućiti zapošljavanje te njihov bolji razvoj. 'Želimo više mjesta u vrtićima, želimo kvalitetne programe u vrtićima te produljeni rad vrtića', naglasila je.

Ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić rekao je kako će tim projektom omogućiti zapošljavanje od 500 do 700 osoba u vrtićima, produljiti njihovo radno vrijeme te dodatnu skrb za djecu. Uz to, unutar projekta će se moći kupiti oprema koju će koristiti sva djeca, u produljenom radu osigurati topli obroci te djelatnici koji će moći osigurati produljeno radno vrijeme. Na predstavljanju projekta rečeno je kako je 500.000 kuna najniži iznos bespovratnih sredstava koji se može zatražiti dok je najviši 15 milijuna kuna. Predviđeno trajanje projekta je 24 do 30 mjeseci od dana sklapanja Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava, a projektom se financiraju pružanja usluga produljenog boravka djece, usluga poslijepodnevnog i/ili smjenskog rada, jačanje kapaciteta odgajatelja i stručnih suradnika i sl.