HAKIRANJE MOBITELA

Murdoch zatvara tabloid News of the World

07.07.2011 u 20:51

Bionic
Reading

News Corporation u vlasništvu Ruperta Murdocha ugasit će svoj tabloid News of the World nakon ovotjednog nedjeljnog izdanja, zbog skandala s hakiranjem mobilnih telefona, objavio je u četvrtak Murdoch

'The News of the World je dobar kada druge poziva na odgovornost. No, kada je riječ o njemu, tu je pao na ispitu', rekao je visokopozicionirani zaposlenik lista.

Veliku Britaniju potresa afera u kojoj su novinari tog britanskog tabloida hakirali poruke ostavljene na automatskoj sekretarici mobitela 13-godišnje Milly Dowler, koja je oteta 2002. i pronađena mrtva nakon šest mjeseci

Britanska vlada je pod sve većim pritiskom javnosti koja traži da se provede istraga zbog hakiranja telefona političara, slavnih osoba i žrtava zločina, koje su navodno provodili novinari tabloida News of the World.

Automobilska tvrtka Ford izvijestila je kako namjerava povući svoje reklame iz toga lista dok se ne riješe sporna pitanja, a tvrtke Virgin Holidays i Halifax neće objaviti svoje oglase u nedjeljnom izdanju lista. Ostale tvrtke izvijestile su kako razmatraju nastalu situaciju. I gnjevni čitatelji organizirali su kampanje putem internetskih stranica, pozivajući na bojkot spomenutih novina.

Već godinama traje skandal oko hakerskih provala u servere na kojima su automatske sekretarice mobitela javnih osoba, a podatke koriste novinari tabloida u očajničkoj želji da podignu tiražu novina za koje rade. Već su 2007. novinar News of the Worlda koji je pratio kraljevsku obitelj i privatni istražitelj istih novina završili u zatvoru nakon što su u potrazi za ekskluzivnim vijestima nedopušteno pribavili podatke.