najviše u zagrebu

MUP širom Hrvatske zaposlio 302 policajca-vježbenika

01.09.2017 u 13:25

Bionic
Reading

U policijske postaje širom Hrvatske u petak su raspoređena 302 policijska službenika-vježbenika, od čega najviše u Zagrebu, gdje je na ljetnoj pozornici Histrioni na Opatovini priređena svečanost na kojoj su bili ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i glavni ravnatelj policije Nikola Milina

"Izabrali ste posao koji je zapravo poziv, preuzimate odgovornost za sigurnost hrvatskih građana, ali i građana Europske unije, slijedi vam mentorska obuka kojom ćete od starijih kolega stjecati nova iskustva i znanja“, rekao je Božinović policajcima, dodavši da od njega kao ministra i Vlade mogu očekivati kontinuirani rad na podizanju standarda, poboljšanju radnih uvjeta i kvalitete opreme.

Nove snage od danas započinju s radom u policiji nakon što su u srpnju prisegnuli kao polaznici 12. naraštaja policijske škole. Od 302 mlada policajca, u Zagrebu ih je u policijske postaje, postaje prometne i aerodromske policije raspoređeno 63.

"Ispunjavamo rečeno, vaše zapošljavanje 1. rujna nam je prioritet, a danas je taj prioritet i ostvaren“, rekao je ministar, dodavši da je s tim prijemom MUP u ovoj godini zaposlio 525 novih policajki i policajaca.

Dodao je da strateškim pristupom zajednički grade modernu policijsku službu koja brine o javnom redu i miru na ulicama hrvatskih gradova, omogućava protočnost na granicama, odgovara rastućim izazovima i globalnim prijetnjama i omogućava sigurnu turističku sezonu.

Važnost rada policije, rekao je ministar, prepoznali su Ministarstvo turizma i Hrvatska turistička zajednica, pa će se dio sredstava od uvećane boravišne takse u 2018. usmjeriti prema dodatnoj sigurnosti domaćih i stranih turista, a kroz izmjene zakona o boravišnoj pristojbi do kraja godine osigurat će se stalna distribucija sredstava za projekte sigurnosti posjetitelja.

Projekti, poput "Dana ljubaznosti u prometu" ili "Sigurni na odmoru" dosad su već pokazali značajne rezultate i predstavljaju temelj za buduću suradnju, poručio je ministar.

Glavni ravnatelj policije Nikola Milina rekao je da za čelne ljude policije ne postoji veće zadovoljstvo od prijema novih kolega u sustav.

S obzirom da je dan ranije spominjao probleme u policiji, Milina je odgovarajući na novinarska pitanja rekao da je policijski sustav ogroman i da su potreba poboljšanja u sustavu. "Jedno od sljedećih stvari koje ćemo raditi na poboljšanju sustava tiče se proaktivnijeg pristupa, a ne reaktivnog pristupa policije na sigurnosne događaje, iako moram naglasiti da je policijski sustav stabilan i da dobro funkcionira", kazao je Milina.

Treba nam prijem novih policijskih službenika, a posebno ćemo usmjeriti pažnju na zagrebačku policiju, gdje je prošle godine zabilježen manjak od 69 službenika u odnosu na novoprimljene i umirovljene policajce.

Jedna od policajki koja je primljena u službu izjavila je novinarima da joj je najveća čast služiti građanima ove zemlje. Smatra kako žene mogu obavljati policijski posao jednako kao i muškarci, ako ne i bolje jer su, objasnila je, žene perfekcionisti, više pažnje posvećuju poslu i ne shvaćaju ga olako.