RAVNaTELJSTVO POLICIJE

Nikola Milina predstavio svoj tim: Evo tko su novi glavni policajci u državi

31.08.2017 u 16:22

Bionic
Reading

Novi glavni ravnatelj policije Nikola Milina predstavio je u četvrtak svoje najbliže suradnike, koje je na njegov prijedlog imenovao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Novi zamjenik glavnog ravnatelja policije za kriminalitet bit će Željko Prša. Rođen je 1961. u Zagrebu, Prša je diplomirani pravnik. U MUP-u je zaposlen od 1991. na poslovima suzbijanja kriminaliteta i rukovodećim radnim mjestima.

Obnašao je i dužnosti načelnika Sektora kriminalističke policije, te načelnika više policijskih postaja na području PU zagrebačke, a bio je i načelnik PU osječko-baranjske te PU brodsko-posavske. Na mjesto zamjenika glavnog ravnatelja policije dolazi s funkcije vršitelja dužnosti načelnika PU zagrebačke. Prije toga vodio je Službu općeg kriminaliteta u Ravnateljstvu policije.

  • +6
Novi ravnatelj policije Nikola Milina predstavio svoje zamjenike i pomoćnike Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

Prša je bio i zapovjednik u policijskoj postaji Zaprešić kada je uhvaćen Mladen Šlogar, beskućnik koji je kasnije osuđen zbog ubojstva Ivane Hodak.

Dosadašnji v.d. glavnog ravnatelja policije Dražen Vitez imenovan je pak zamjenikom ravnatelja za opću sigurnost. Vitez je rođen 1965. u Varaždinu, ima završenu visoku policijsku školu te je magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Osijeku. gotovo cijelu karijeru proveo je u Policijskoj upravi varaždinskoj, gdje je bio načelnik, ali i šef Odjela krim policije.

Vitez je već jednom, odnosno 2008. postao zamjenik glavnog ravnatelja policije za opću sigurnost, a i tijekom 2012. vršitelj dužnosti glavnog ravnatelja policije nakon smjene Olivera Grbića.

Na mjestu načelnika Uprave policije i pomoćnika glavnog ravnatelja policije i dalje ostaje Krunoslav Borovec, kojeg je javnost upoznala prije gotovo desetak godina kada je bio načelnik odjela za odnose s javnošću i glasnogovornik MUP-a.

Borovec je rođen 1966. u Zaprešiću i po struci je diplomirani defektolog – socijalni pedagog, a doktorirao je na diplomskom studiju Prevencijska znanost Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta. Svoju karijeru proveo je u Zagrebu, gdje je bio i zapovjednik i načelnik u par policijskih postaja te načelnik Ureda načelnika PU zagrebačke. Od 2010. bio je glasnogovornik MUP-a, a za vrijeme mandata Ranka Ostojića radio je kao savjetnik ministra za policiju.

Borovec je zbog komunikacije s medijima proglašen 2009. komunikatorom godine, a u jednoj anekti je proglašen i gay ikonom.

Novi glavni ravnatelj policije Nikola Milina za novog je čelnog čovjeka Krim policije odabrao Antu Gudelja iz Splita. Gudelj dolazi s mjesta voditelja Odjela pomorske i aerodromske policije. Po struci je diplomirani pravnik, a bio je i zamjenik načelnika Policijske uprave splitsko-dalmatinske i načelnik Odjela gospodarskog kriminaliteta te Uprave.

Pomoćnik glavnog ravntelja policije postao je i Miljenko Radnić koji je imenovan načelnikom Uprave za posebne poslove sigurnosti.  Ovaj bivši državni tajnik i pomoćnik ministra unutarnjih poslova bio je zadužen za sigurnost štićenih osoba za vrijeme mandata Ive Sanadera. Na tom je mjestu naslijedio Stipu Čačiju, a prema pisanju medija bio je smijenjen nakon što je u javnost izbila afera sa Sanaderovim skupocjenim blindiranim BMW-om. Bio je i jedan od svjedoka na suđenju u aferi Fimi medija. Sanaderu je, kad je bio premijer, sugerirao da nabavi blindirano vozilo, posvjedočio je na suđenju.

Na čelu Uprave za granice ostaje Zoran Mičeno, koji je u svibnju imenovan na tu dužnost.