POVREDA PROPISA

MUP o incidentu s novinarima: Ilegalno su ušli u Hrvatsku

19.10.2015 u 16:43

Bionic
Reading

Dvojica novinara ušli su na ilegalnom graničnom prijelazu što predstavlja povredu hrvatskih pravnih propisa i nepoštivanje pravila kriznog komuniciranja, izvijestio je MUP na svojim internetskim stranicama

MUP je na svojoj stranici izvijestio da su se dvojica novinara stranih agencija pridružili migracijskom valu ljudi koji traže zaštitu i na taj način u Hrvatsku ušli na ilegalnom graničnom prijelazu, što je, kako ističu, bilo nepotrebno i predstavlja povredu pravnih propisa kao i nepoštivanje pravila kriznog komuniciranja. Navode i da u navedenom slučaju nema mjesta negodovanju i kritiziranju policijskog postupanja obzirom da su novinari upozoreni i s pripadajućom fotoreporterskom opremom vraćeni na područje Republike Srbije.

'Od početka migracijske krize koju pratimo od 16. rujna, uspostavljen je i dogovoren krizni način komuniciranja s predstavnicima medija koji je objavljen putem web stranice MUP-a. Na taj način dogovoren je način izvješćivanja kako s graničnih prijelaza, tako i iz objekta u kojima se obavlja prihvat i registracija migranata. Novinare se pravovremeno putem web stranice MUP-a, mailing lista i neposrednim kontaktima s djelatnicima odnosa s javnošću obavještava o svim relevantnim podacima i ni na koji način se ne ometa rad novinarskih ekipa i medijskih djelatnika na terenu', stoji u priopćenju MUP-a objavljenom na njihovim internetskim stranicama.

Upravo kako se ne bi ometao rad policije i ostalih službi na terenu svaki novinar, ističu, mora poštovati dogovoren način rada na obostranu korist: 'Rad novinarskih ekipa omogućen je uz poštivanje policijskih uputa i upozorenja na terenu, uz predstavljanje novinarskim iskaznicama, a prijelaz državne granice moguć je samo na legalnim graničnim prijelazima s urednom dokumentacijom'.

U ovom trenutku, poručuju iz MUP-a, sve snage na terenu trebaju biti usmjerene ka zbrinjavanju ljudi, stoga sve medijske djelatnike pozivaju na poštivanje dogovorenog načina izvješćivanja kao i na strpljenje prilikom rada na terenu.

Podsjetimo, televizija N1 prenijela je da je na granici Srbije i Hrvatske, Bapska - Berkasovo, oko 12,30 sati hrvatska policija oduzela opremu jednom britanskom freelanceru i fotoreporteru AFP-a Andreju Isakoviću, koji je ustvrdio da su policajci bili 'prilično bezobrazni' te da su 'čak i psovali'. 'Tražili su od mene da im predam kartice. Jedan se zatrčao premi meni, sustigao me i oborio u blato. Oteli su mi na divljački način kamere i bacilli ih u voćnjak na hrvatskoj strani, tako da ne mogu doći do njih. Isto su uradili i kolegi iz Engleske', kazao je. Isaković tvrdi da kolega i on ni na koji način nisu provocirali napad koji je uslijedio.

Oglasilo se i Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudivši ponašanje hrvatske policije prema dvojici novinara te su ocjenili da je takav potez neprimjerenim i zatražili da se povede istraga i kazni policajac koji je, tvrde, nasrnuo na fotoreportera AFP-a Andreja Isakovića i jednog britanskog freelancera. Hrvatsku su pozvali da omogući normalne uvjete za rad svim novinarima koji izvještavaju s ovog područja.