POKOLJ U CHRISTCHURCHU

Jeziv manifest masovnog ubojice: Uzori su mu bili templari i Breivik, a radio je, kaže, na 'uklanjanju kebaba'

15.03.2019 u 11:35

Bionic
Reading

'Tko sam ja? Samo običan bijelac, star 28 godina. Rođen u Australiji u obitelji niže srednje klase škotskih, irskih i engleskih korijena', napisao je na početku svog manifesta Brenton Tarrant, za sada jedini identificirani napadač koji stoji iza pokolja u dvije džamije u novozelandskom Christchurchu u kojem je ubijeno 49 muslimana

On u svojem manifestu na više od 70 stranica objašnjava ono što smatra razlogom nezapamćenog pokolja osoba muslimanske vjeroispovijesti.

Na početku piše kako je imao uobičajeno djetinjstvo, kako nije imao previše interesa za školovanje te da je jedva prolazio razrede. Ne precizira čime se točno bavio, no piše da je kraće vrijeme radio, a novac je potom investirao u kriptovalutu bitconnect. Zarađeni je novac trošio na putovanja. Odnedavno je, piše, povremeno radio na 'uklanjanju kebaba'.

'Uklanjanje kebaba' je eufemizam koji potječe sa srpskih internetskih foruma te označava netrpeljivost protiv Bošnjaka. S vremenom se proširio kao meme za globalnu mržnju prema muslimanima.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Original Remove Kebab

Pjesma koju je Tarrant puštao neposredno prije napada u automobilu, 'Od Bihaća do Petrovca sela', svojevrsna je himna internetske zajednice 'remove kebab'.

Na oružju i okvirima za municiju uz to je ispisao imena nekoliko srpskih i crnogorskih povijesnih junaka: Miloša Obilića, Baje Pivljanina, Novaka Vujoševića i Marka Miljanova.

'Obični sam bijelac, iz obične obitelji koji je odlučio zauzeti odlučan stav kako bi osigurao budućnost svojih ljudi', piše nadalje u manifestu.

U tekstu ovaj masovni ubojica odgovara na pitanja postavljena samome sebi pa tako na ono zašto se odlučio na napad odgovara: 'Prvenstveno zato da okupatorima pokažem da naša zemlja nikada neće biti njihova zemlja.' Napad smatra osvetom za 'stotine tisuća smrti uzrokovanih stranom invazijom na europske posjede kroz povijest i za smrti tisuće Europljana u terorističkim napadima'. Iznosi podatke o 'genocidu bijelaca' koji se, smatra, događa zbog reproduktivne premoći 'nebijelaca'.

  • +4
Christchurch - teroristički napad na džamiju na Novom Zelandu Izvor: EPA / Autor: Martin Hunter / EPA

Na pitanje podupire li ga koja grupacija, odgovara niječno, ali…

'Donosim odluke sam za sebe. Doduše, stupio sam u kontakt s obnovljenim vitezovima templarima kako bih dobio od njih blagoslov za napad, i dobio sam ga.'

Spominje kako je dobio blagoslov Andersa Breivika, koji je 2011. pobio gotovo 80 maloljetnika u Norveškoj. 'Podupirem mnoge koji se odupiru etničkom i kulturalnom genocidu, a to su: Luca Traini, Anders Breivik, Dylan Roof, Anton Lundin Pettersson, Darren Osbourne itd. No u kontakt sam kratko stupio s vitezom Breivikom, od kojeg sam dobio blagoslov za napad preko njegove subraće vitezova', piše Tarrant o svojoj 'izvornoj inspiraciji'.