ISTRAGA u bugarskoj

Ubojica iz Christchurcha je u svojim putovanjima po Balkanu obišao i Hrvatsku?

15.03.2019 u 22:34

Bionic
Reading

Bugarske vlasti su objavile da istražuju motive boravka masovnog ubojice Brentona Tarranta (28) u Bugarskoj u studenome 2018. godine. Tarrant, ekstremni desničar koji je izveo napad na dvije džamije u mjestu Christchurch na Novom Zelandu tijekom molitve petkom u kojem je ubijeno 49 osoba, boravio je u Bugarskoj od 9. do 15. studenoga 2018. godine, rekao je bugarski državni tužitelj Sotir Cacarov.

Otvorena je istraga da se utvrdi da li je njegova verzija da je želio otkriti povijesna mjesta i proučavati povijest balkanskih zemalja ispravna, ili je imao druge ciljeve, naveo je tužitelj na konferenciji za novinare.

Bugarski ministar unutrašnjih poslova Mladen Marinov je dodao da je cilj istrage razjasniti motive boravka tog čovjeka i moguće kontakte s drugim osobama.

Prema prvim elementima istrage, nema podataka o terorističkim aktivnostima ili kontaktima te osobe u Bugarskoj, naveo je tužitelj.

Istražitelji već imaju precizne informacije o tijeku njegovog boravka u Bugarskoj. Stigao je u Sofiju iz Dubaija 9. studenoga, iznajmio je automobil 10. studenoga i obišao povijesne lokacije u deset bugarskih mjesta.

Otputovao je iz Bugarske 15. studenoga letom za Bukurešt, gdje je iznajmio automobil da bi otišao u Mađarsku, naveo je tužitelj, prenosi B92.

To nije bilo prvi put da je taj Australac boravio u jugoistočnoj Europi.

Prema istim izvorima, on je kratko boravio na Balkanu od 28. do 30. prosinca 2016. kada je autobusom putovao kroz Srbiju, Hrvatsku, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

  • +4
Christchurch - Teroristički napad na džamiju na Novom Zelandu Izvor: EPA / Autor: Martin Hunter / EPA

Bugarski dužnosnici su naveli da su za ovu istragu u kontaktu s vlastima u SAD-a, Novom Zelandu, Australiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Srbiji i Crnoj Gori.

Turski visoki dužnosnik je objavio da je ssumnjičenik za napad na dvije džamije na Novom Zelandu u petak više puta boravio u Turskoj, gdje su vlasti pokrenule istragu kako bi utvrdile čime se bavio i otkrile njegove kontakt.

Napadač, pripadnik australske krajnje desnice, 'više puta je putovao u Tursku i dulje vrijeme je boravio u toj zemlji', rekao je dužnosnik ne otkrivajući koliko je često putovao onamo, koliko je dugo ni kada je ondje boravio.

'Mislimo da je osumnjičenik mogao otići (iz Turske) u druge europske zemlje, u Aziju i u Afriku. Upravo istražujemo o njegovim putovanjima i o sumnjivim kontaktima u zemlji', dodao je taj izvor koji je htio ostati anoniman.

Glavni osumnjičeni za napad u Christchurch, gdje je ubijeno 49 ljudi, objavio je dokumenta prema kojima je kao motiv za svoje djelovanje naveo da se bori protiv imigracije koja preplavljuje kulturu europskih bijelih naroda.

Neki elementi se pozivaju na epizode iz povijesti Balkana i borbi protiv Otomanske imperije.

Tarant je u automobilu prije napada slušao pjesmu posvećenu srpskom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću. Srpski mediji su naveli da se radi o pjesmi 'Od Bihaća do Petrovca sela'.

'Na oružju i okvirima za municiju je ispisao imena i nekoliko srpskih vojnih figura, uključujući Miloša Obilića, Baju Pivljanina, Novaka Vujoševića i Marka Miljanova', javili su mediji.

Napad u Christchurchu Izvor: Screenshot / Autor: Screenshot