PATOGEN U ZEMLJI I MESU

Multiplu sklerozu može uzrokovati bakterija!?

30.01.2014 u 16:57

Bionic
Reading

Trovanje bakterijom koja se nalazi u tlu i kontaminiranom, nedovoljno kuhanom mesu moglo bi biti okidač za razvoj multiple skleroze (MS), teške neurodegenerativne bolesti i, među ostalim, može je uzrokovati, objavili su američki znanstvenici

Laboratorijski testovi koje je na miševima proveo tim s Weill Cornell Medical Collegea pokazali su da otrov rijetkog soja bakterije Clostridium perfringens u mozgu izaziva oštećenja slična MS-u.

Pravi uzroci multiple skleroze do danas nisu potpuno razjašnjeni. Ona se uglavnom smatra autoimunom bolešću, no stručnjaci vjeruju da bi je mogla pokretati mješavina genetskih i okolišnih čimbenika. Već dulje vrijeme skupine stručnjaka istražuju mogućnost da bi njezini okidači mogli biti neki virusi ili bakterije. U Hrvatskoj služeno ima oko 4.000 oboljelih, no budući da je dijagnostika skupa i komplicirana, procjenjuje se da bi ih u stvarnosti moglo biti i dvostruko više.

U većini slučajeva ljudi se bakterijom C. perfringens zaraze preko hrane. Infekcija izaziva proljev i grčeve, a obično prolazi za dan ili dva. Ponekad patogen može izazvati plinsku gangrenu.

No C. Perfringens tipa B, koji je nedavno otkriven i kod ljudi, stvara otrov epsilon koji preko krvi može doći u mozak. Laboratorijska istraživanja na miševima pokazala su da taj otrov prolazi kroz granice između krvotoka i mozga te ubija stanice koje stvaraju mijelin, što je oštećenje karakteristično za MS. Multipla skleroza pogađa dugačke produžetke stanica neurona, na kojima pojedini dijelovi mijelinske ovojnice propadaju. Kad je određeni dio mijelinskog omotača oštećen, prenošenje impulsa kroz neurone poremećeno je, usporeno ili isprekidano pa poruke iz mozga na cilj dolaze sa zakašnjenjem s greškama ili potpuno izostaju.

Voditeljica istraživanja Jennifer Linden kaže da je ovo otkriće važno jer bi se, ako se potvrdi da je epsilon okidač za MS, moglo stvoriti cjepivo ili antitijelo koje bi moglo zaustaviti ili spriječiti napredovanje bolesti.

Jennifer Linden rezultate svoga tima predstavila je na konferenciji American Society for Microbiology. Stručnjaci su pozdravili otkriće, međutim ono se treba dodatno potvrditi u istraživanjima na ljudima.