PROTIVNIK EUROZONE

Multimilijarder Stronach želi biti šef Austrije

17.09.2012 u 15:09

Bionic
Reading

Austrijski multimilijarder Frank Stronach, zagovornik napuštanja eura i protivnik politike spašavanja prezaduženih zemalja Europske unije, najavio je u ponedjeljak ulazak u kampanju za izbore 2013, uvjeren da će postati idući austrijski kancelar

Čelnik stranke koja je toliko nova da još nema ni imena, a ni dvoznamenkasti broj članova, 80-godišnji Stronach želi ukinuti spašavanje južnih članica eurozone novcem stabilnih sjevernih članica EU-a.

'Kandidirat ću se za najvišu dužnost. Naravno, sudjelovat ću u kampanji', rekao je za dnevnik WirtschaftsBlatt u intervjuu od ponedjeljka.

Austrijsko-kanadski poslovni čovjek, vlasnik Magne, tvrtke za trgovinu autodijelovima, nada se da će njegova stranka dobiti između 20 i 30 posto glasova.

Ankete mu predviđaju 10 posto, čime zaostaje iza vladajućih socijaldemokrata s prognozom od 28 posto. Konzervativcima OVP ankete daju 20 posto, kao i krajnje desnoj Slobodarskoj stranci.

Stronach zagovara uvođenje jedinstvene porezne stope i oslobađanje od poreza tvrtkama koje svoju dobit ulažu u Austriju jer to stvara radna mjesta.

Naslovnice tiska Stronach je osvojio prijedlogom da se Austrija vrati na nacionalnu valutu, šiling.

'Svaka zemlja eurozone može imati vlastiti euro koji bi se procjenjivao prema gospodarskoj moći. Trebali bi postojati fleksibilni devizni tečajevii i valuta bi rasla ili padala ovisno o gospodarskim pokazateljima', uz europski nadzor, rekao je, a 'ako to ne bi bilo moguće, morali bismo se vratiti na šiling'.

Plan Europske središnje banke o otkupu obveznica prezaduženih članica eurozone Stronach smatra 'opasnim' te savjetuje Grčkoj da istupi iz eurozone, devalvira svoju valutu i tako vrati konkurentnost.