NOVA AFERA

Mulj iz pročistača nakon međimuskih njiva sada se odlaže na cestu u Zagrebu

15.02.2018 u 20:25

Bionic
Reading

Nakon što je početkom prosinca utvrđeno da je mulj iz zagrebačkog pročistača otpadnih voda umjesto u spalionici u Drnišu završio u međimurskim poljima sada se otkrilo da se počeo nasipati na pristupnu cestu u istočnom dijelu Zagreba

RTL je snimio dronom što se radi, a ta rabota se čak nije nastojala niti prikriti i sve se nalazi dva kilometra zračne linije od prvih kuća.

'Neka to Bandić pravi kod sebe', reakcija je stanovnika obližnjih naselja.

U pročistač dolaze sve otpadne vode iz domaćinstava, industrije, bolnica - kada se one pročiste ostaje mulj koji se trenutno skladišti pored pročistača, a sada se počeo odlagati na obližnju cestu.

Sve je krenulo još prije dva mjeseca. Naime, 1. prosinca 2017. RTL  je otkrio da se mulj nelegalno odvozi na međimurska polja.

Tvrtka Girk Kalun iz Drniša imala je potpisan ugovor s gradom Zagrebom za odvoz i zbrinjavanje mulja. Trebali su ga spaliti u Drnišu, ali dobar dio su nelegalno odvezli u Međimurje.

Za posao s gradom trebali su biti plaćeni 50 milijuna kuna.

Tjedan dana kasnije ostali su bez dozvole za gospodarenjem otpadom pa više nisu mogli nastaviti odvoziti mulj. Inspekcija ministarstva zaštite okoliša kaznila je tvrtku zbog nelegalnog odvoženja mulja sa 150 tisuća kuna i s po 50 tisuća kuna za svaku od tri odgovorne osobe.

Kažnjeni su podnijeli žalbe pa se cijela priča sada nalazi na Prekršajnom sudu u Kninu.

Pročistač ZOV Izvor: Cropix / Autor: Cropix

Iako su nakon priče iz prosinca za RTL iz Grada naveli da će raskinuti ugovor s Girk Kalunom sada su to opovrgnuli i dodali da će nastaviti raditi s njima odnosno s njihovim podizvođačem koji ima sve potrebne dozvole jer bi raspisivanje novog javnog natječaja predugo trajalo.      

Mirka Jozić, pročelnica gradskog ureda za gospodarstvo, kazala je da je nije znala da se mulj odlagao u Međimurju jer posao s tvrtkom iz Drniša završio onog trenutka kad im je predan mulj. Navela je da je kod Zagrebačkih otpadnih voda trenutno uskladišteno 410 tisuća tona mulja.

'Gradonačelnik je pokrenuo akciju da to riješimo sami. Nećemo čekati EU fondove ni akcijske planove nego ćemo to riješiti sami', kazala je Jozić.

Upitana kako to da se sada odlaže na pristupnu cestu i je li to po pravilima kazala je kako je 'pristupna cesta asfaltirana i da za desetak dana to ne bi trebao biti problem'.

Dodala je da bi trebalo obići druge gradove i vidjeti kako oni to pohranjuju.

Priča s pročistačom korijene vuče u 1998. godinu kada je tadašnja gradonačelnica Zagreba Martina Matulović Dropulić (HDZ)  s njemačkim investitorima, tvrtkama RWE i Wassertechnik, dogovorila izgradnju pročistača otpadnih voda.

Cijena osnovnog ugovora bila je 180 milijuna eura. Nakon osnovnog ugovora, 2000. projekt nasljeđuje gradonačelnik Milan Bandić koji je sa suradnicima u posljednjih odobrio dodatne radove teške oko 100 milijuna eura.

Nijemci zajedno s Vodoprivredom Zagreb osnivaju tvrtku Zagrebačke otpadne vode (ZOV), a projekt Pročistač postaje prva koncesija za pročišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj.

Međutim, ugovor imao jednu manu. Naime, koncesionari svake godine fiksno ubiru, bez obzira koliko vode pročistili oko 400 milijuna kuna.

Do 2028. godine kada će pročitstač za kunu biti predan gradu građani Zagreba za njega će izdvojiti oko deset milijardi kuna odnosno pet puta više nego što je u njega uloženo.

No unatoč takvoj cijeni briga o zbrinjavanju mulja, zahvaljujući potpisanom ugovoru, nije na koncesionaru već na Gradu Zagrebu.