SUĐENJE UDBI

Muenchenski svjedok Vinko Sindičić uhićen u Španjolskoj

10.11.2015 u 14:42

Bionic
Reading

Bivši djelatnik jugoslavenske tajne službe Vinko Sindičić uhićen je na osnovi hrvatske potjernice u Španjolskoj, objavio je u utorak predsjedavajući sudac Manfred Dauster na suđenju Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču u Muenchenu.

'Bavarski pokrajinski kriminalistički ured (BLK) je dobio obavijest da je Vinko Sindičić uhićen u Burgosu u Španjolskoj', rekao je predsjednik sudskog vijeća Manfred Dauster na početku 71. ročišta procesa protiv Perkovića i Mustača, kojima se sudi zbog suučesništva u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pored Muenchena.

Vinko Sindičić se trebao već nekoliko puta pojaviti u svojstvu svjedoka na ovom suđenju, ali se nije odazvao. Bio je i krunskim svjedokom u procesu u kojem je 2008. godine Krunoslav Prates osuđen na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubojstvu Đurekovića.

Sindičić je u Španjolskoj uhićen na temelju međunarodne tjeralice koju je izdala Hrvatska. Obrana Josipa Perkovića je protiv Sindičića u Hrvatskoj podigla optužnicu zbog lažnog svjedočenja u procesu protiv Pratesa i on je sada na osnovu te optužnice i uhićen.

Zasad se ne zna hoće li Sindičić svjedočiti u sadašnjem procesu protiv Perkovića i Mustača.

Istragu protiv Sindičića krajem 2013. pokrenulo je riječko Općinsko državno odvjetništvo koje ga osim zbog davanja lažnog iskaza tereti i da je lažno prijavio kazneno djelo. Primorsko-goranska policija Sindičića traži i zbog neodazivanja na ročišta na Općinski sud u Rijeci gdje mu se, u postupku koji je vraćen na početak na temelju njegove žalbe, sudi po optužbi da je neovlašteno ušao u tuđi stan.

Sindičić bio osuđen na 15 godina zatvora zbog pokušaja ubojstva hrvatskog emigranta Nikole Štedula u Škotskoj 1988. godine te je odslužio zatvorsku kaznu. Suđeno mu je i u Zagrebu zbog ubojstva hrvatskog emigranta Brune Bušića 1978. godine, ali je 2000. godine oslobođen optužbe.