Trump ga pomilovao

Mueller brani presudu Stoneu i odbacuje tvrdnje da se radilo o 'lovu na vještice'

12.07.2020 u 11:03

Bionic
Reading

Posebni istražitelj Robert Mueller u subotu je u rijetkom javnom nastupu branio kazneni progon Rogera Stonea, nakon što ga je američki predsjednik Donald Trump pomilovao.

Posebni istražitelj Mueller, voditelj istrage o ruskom miješanju u američke izbore, smatra kako je ispravno optužio Stonea jer je prikrivao svoje djelovanje kako bi zaštitio Trumpa u istrazi.

'Stone je optužen i osuđen jer je počinio kriminalna djela. Ostaje osuđenik, s pravom', napisao je Mueller u tekstu za Washington Post.

Posebni istražitelj snažno odbacuje tvrdnje Trumpa i njegovih saveznika da je istraga bila „lov na vještice“, a da je Stone krivo optužen.

„Osjećam dužnost odbaciti i šire tvrdnje da je naša istraga bila nelegitimna i motivi neprimjereni, kao i specifične tvrdnje da je Stone bio žrtva našeg ureda“, napisao je Mueller.

Šezdesetsedmogodišnji Stone je optužen i osuđen zbog opstrukcije istrage Kongresa, davanja lažnih tvrdnji i utjecanja na svjedoke.

U utorak se trebao javiti u savezni zatvor Jesup u Georgiji na odsluženje zatvorske kazne od tri godine i četiri mjeseca, no američki predsjednik ga je u subotu pomilovao.

Iako je pomilovan, Stone nije dobio potpuni oprost te mu presuda nije izbrisana.

Veteran republikanske stranke desetljećima je bio Trumpov prijatelj, a završio je kao jedan od nekoliko njegovih suradnika optuženih u Muellerovoj istrazi.

'Stone je bio središnja ličnost naše istrage zbog dva ključna razloga: 2016. je komunicirao s pojedincima za koje znamo da su ruski obavještajci te je tvrdio da unaprijed zna za WikiLeaksovu objavu elektroničke pošte koju su ruski obavještajci ukrali', kazao je Mueller.