traže se napadači

Mreža SafeJournalists osudila napade na novinare tijekom zagrebačkog prosvjeda

23.11.2021 u 13:00

Bionic
Reading

Mreža SafeJournalists koja okuplja više od 8200 medijskih profesionalaca na zapadnom Balkanu osudila je u utorak fizičke i verbalne napade na novinarske ekipe tijekom zagrebačkog prosvjeda protiv covid potvrda

Zahtijevamo od policije da pronađe počinitelje napada, od državnog odvjetništva da pokrene postupak protiv napadača i državnog vrha da javno osudi te napade, poručili su u priopćenju kojim su se, navode, pridružili svom članu Hrvatskom novinarskom društvu (HND) u osudi nedavnih incidenata.

Novinar RTL-a Goran Latković, podsjećaju, napadnut je dok je izvještavao sa skupa protivnika epidemioloških mjera u Zagrebu 20. studenoga. Prema informacijama koje je HND dobio od tog novinara, dvije nepoznate osobe napale su ga s leđa te ga dvaput ošamarile dok ga je treća laktom udarila u rebra.

Latković, naglašavaju, nije jedini bio meta napada. Prosvjednici su vrijeđali i novinarske ekipe Nove TV, N1 i HTV-a, dok je novinarki Al Jazeere Nikolini Zavišić skupina prosvjednika uzela mikrofon usred javljanja uživo. Prosvjednici su također pokušali ući u zgradu HRT-a ali ih je policija u tome spriječila.

Ovo nije prvi put da prosvjednici napadaju novinare na prosvjedima. Baš zato je neophodno da se državni vrh jasno odredi prema tim napadima, javno ih osudi i da do znanja da su takvi napadi neprihvatljivi, ističu u priopćenju.

Mreža SafeJournalists o tom će slučaju obavijestiti sve relevantne domaće i međunarodne aktere jer je, poručuju, svaki napad na novinare napad na javni interes, demokraciju i prava svih građana.

U potpisu priopćenja su Udruženje novinara Makedonije, Udruženje novinara Kosova, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije te Sindikat medija Crne Gore.

  • +48
Veliki prosvjed protiv covid potvrda Izvor: Cropix / Autor: Dragan Matic / CROPIX