SRAMOTNO I SKANDALOZNO

Mraoviću manja kazna za silovanje košarkašice

27.07.2009 u 13:15

Bionic
Reading

Vrhovni sud smanjio je kaznu Josipu Mraovića zbog silovanja američke košarkašice Illishe Jarret u Gospiću 2005. s tri na dvije godine zatvora, doznaje se danas na riječkome Županijskom sudu koji je osudio 60-godišnjeg poduzetnika iz Bilaja, poznatog po nadimku 'lički Tuđman'

ZAGREB - Na presudu riječkog suda iz veljače 2008. Mraović se žalio tražeći da se ona preinači u oslobađajuću ili ukine, a suđenje ponovi pred drugim sudskim vijećem. On i njegov branitelj Zvonimir Hodak smatrali su da su na suđenju zatvorenom za javnost počinjene bitne povrede Zakona o kaznenom postupku (ZKP) te da je krivo i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje.

No, po riječima glasnogovornika riječkog suda Zorana Sršena, Vrhovni sud je u konačnoj odluci zaključio da je prvostupanjski sud pravilno utvrdio činjenično stanje te je žalbu odbacio u svim dijelovima, ali je ocijenio da je kazna previsoka pa ju je smanjio za jednu godinu.

Potvrdivši da je njegov branjenik danas zaprimio odluku Vrhovnog suda, koju je nazvao skandaloznom i sramotnom, odvjetnik Hodak je rekao da će protiv presude podnijeti ustavnu tužbu jer smatra da su kršenjem ZKP-a u sudskom postupku njegovu branjeniku prekršena ljudska prava.

"Riječ je o još jednoj sramotnoj presudi i sva je sreća što imamo Ustavni sud koji se, zbog ovakvih skandaloznih odluka, mora umiješati u rad Vrhovnog suda", rekao je Hodak i ustvrdio kako bi "bez Ustavnog suda, uz ovakav Vrhovni sud, pravna sigurnost u Hrvatskoj bila na nuli".

Od samog početka slučaj silovanja američke košarkašice izazvao je velik interes javnosti, a neki skandalozni postupci mjerodavnih institucija i optuženog Mraovića taj su interes još više pojačali.

Naime, najprije je gospićka policija, suprotno svim propisima i praksi, objavila ime i prezime žrtve, a sam je događaj specifičnim policijskim rječnikom opisala do detalja kakvi se mogu naći u mekšim pornografskim časopisima. Istodobno je identitet osumnjičenog počinitelja po tradiciji ostao tajan.

Novu sablazan izazvala je prva nepravomoćna oslobađajuća presuda gospićkoga županijskog suca Branka Milanovića, koji je u skandaloznom obrazloženju ustvrdio da guranje prsta u anus, za što je optužen Mraović, nije silovanje jer bi se u protivnom i svako neželjeno rukovanje moglo poistovjetiti sa silovanjem.

Takvu presudu suca koji je nedavno razriješen zbog velikog broja ukinutih presuda Vrhovni je sud ukinuo i slučaj prebacio na riječki sud. Ponovljeno suđenje obilježeno je, pak, Mraovićevim čestim ispadima pred novinarima, snimateljima i fotoreporterima, koje je psovao i vrijeđao, a jednom je pred njih bacio i vrećice sa životinjskim kostima rekavši: "Evo vam, psi, kojoti, bando jedna, glođite, imat ćete o čemu pisati!"

Nakon izricanja nepravomoćne presude Mraović je ustvrdio da je osuđen pod pritiskom medija i političara. Pritom je pogrdnim nazivima vrijeđao američku košarkašicu koja ga je tužila zbog uvrede. Taj je slučaj na Općinskome sudu u Rijeci krajem siječnja ove godine završen mirenjem, nakon što se Mraović javno ispričao za izrečene uvrede i izrazio žaljenje.