uvoz radne snage

Mrak Taritaš: 'Ove godine izdat će se do 180 tisuća dozvola za rad strancima'

04.05.2023 u 14:54

Bionic
Reading

Saborska zastupnica iz Kluba GLAS-a i Centra Anka Mrak Taritaš upozorila je u četvrtak na potrebu uređivanja tržišta uvoza radne snage navodeći kako bi Hrvatska ove godine stranim državljanima trebala izdati do 180 tisuća dozvola za boravak i rad

„Hrvatska bi ove godine, prema riječima državnog tajnika u Ministarstvu unutarnjih poslova, trebala izdati između 160 i 180 tisuća dozvola za boravak i rada stranim državljanima. To je jedan grad Split”, rekla je Mrak Taritaš u govoru na slobodnu temu. Time će, kaže, udio stranih radnika u ukupnoj radnoj snazi premašiti 10 posto.

Više od 40 posto tih radnika dolazi iz dalekih zemalja: Nepala, Indije i Filipina, često ih se izrabljuje i prema njima odnosi robovlasnički, dodala je Mrak Taritaš i naglasila potrebu uređivanja tržišta uvoza radne snage. „Mora ih se zaštiti i omogućiti im dostojanstveni rad i plaća”, naglasila je zastupnica.

Marijan Pavliček (Hrvatski suverenisti) pozvao je na veća ulaganja Hrvatske u hrvatsku zajednicu u Srbiji, navodeći kako je Hrvatsko nacionalno vijeće 2022. dobilo 38 tisuća eura, a sve ostale hrvatske udruge 387 tisuća. Iznoseći najnovije podatke o popisu stanovništva Srbije, prema kojima je zabilježen drastičan pad pripadnika hrvatske zajednice u toj državi, Pavliček je upitao gdje je tu odgovornost Hrvatske.

  • +8
Sjednica Sabora Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadić

„Sa svega 1,5 milijuna eura mi bismo hrvatsku zajednicu u Srbiji preporodili, kroz poticaje obrtnicima, poljoprivrednicima, obiteljima s djecom zaustavili bismo negativan trend nestajanja hrvatske zajednice”, ustvrdio je.

Rade Šimičević (Klub HDZ-a) u slobodnom iznošenju stajališta osvrnuo se na reformu osnovnoškolskog obrazovanja poručivši kako nije riječ o nikakvom „uzimanju djece roditeljima” već prilagođavanju novim uvjetima i generacijama. „Pred nama je prilika i izazov koji će usmjeriti hrvatsko školstvo u smjeru napretka, konkurentnosti i ishodima učenja kakve imaju najrazvijenije zemlje”, istaknuo je.