PLINACRO - AFERA U NASTAVCIMA

Mrak Taritaš obećala premijeru suprugovu ostavku?

21.03.2013 u 14:24

Bionic
Reading

Na današnjoj konferenciji za novinare premijer Zoran Milanović pretresao je najnoviju aferu Plinacro koja trese dvije stranke vladajuće Kukuriku koalicije. Izuzev afere sa suprugom šefa njegovog kabineta Sauche, odbivši zbog toga njegovu ponuđenu ostavku, premijer se dohvatio i dijela skandala vezanog uz zapošljavanje supruga Anke Mrak Taritaš u Plinacrou. Dao je naslutiti da će fiktivno zapošljavanje završiti dobrovoljnim otkazom

Aferu sa suprugom ministrice graditeljstva Anke Mrak Taritaš Milanović je ocijenio nedopustivom. Naime ministričin suprug je na natječaju prošle godine dobio posao u Plinacrou, i to, navodno, ispituje policija.

Milanović kaže da je razgovarao s ministricom: 'Ona je reagirala kako bih samo mogao poželjeti. Sada je na njima da odluče, ali ja sam optimističan.' Dakle dao je naslutiti da njezin suprug neće zadržati posao.

Dao je naslutiti i da je jedna od tvrtki, Janaf ili Plinacro, spriječila proračunski nadzor Ministarstva financija i indirektno najavio da će uskoro biti 'rješenja problema u tim poduzećima'. Kaže da o 'rješenjima' mora najprije raspraviti s nekim ljudima. 'Ne s Vesnom Pusić ili Ivanom Vrdoljakom, nego s nekim drugim ljudima koji nisu ozbiljno shvatili svoj posao'. Prema pisanju medija, inspektori Ministarstva financija obavljaju nadzor u 33 državne tvrtke, među kojima je i Plinacro.

Potpredsjednica Vlade i šefica diplomacije na pitanje hoće li sporni ljudi iz Plinacroa i Janafa biti smijenjeni, kako se između redaka moglo pročitati iz Milanovićeve izjave, Vesna Pusić je rekla da što se poslovanja tvrtki tiče - sve će biti po zakonu i u skladu s pravilima i ništa izvan toga.

'Samo ono što je protuzakonito ili na bilo koji način odstupa od pravila koja su dogovorena - od toga se neće odstupati. Sve što je bilo prekršeno i ako je bio prekršen zakon bit će sankcije', poručila je Pusić i rekla da je jedino moguće da sve bude po zakonu.

Sukob SDP-a i HNS oko državne tvrtke Plinacro krenuo je tijekom premijerovog boravka u Bruxellesu, odakle je pozvao na odgovornost čelnike spomenute tvrtke, ali i JANAF-a, dakle dviju javnih tvrtki, monopolista pod kapom HNS-a.

Eskalacija sukoba nastupila je medijskim napisima o nezakonitom zapošljavanju HNS-ovaca u Plinacrou, među kojima je najzvučnije ime gospodin Taritaš, suprug ministrice graditeljstva. Napadnuti narodnjaci uzvratili su udarac i u medije plasirali priču o tome kako je Plinacro plaćao odvjetničke usluge supruzi Tomislava Sauche te da je posao dogovoren direktnom pogodbom, zbog čega je uostalom premijer danas sazvao presicu.