šefica glasa

Mrak Taritaš o zagrebačkom manjku: Očito je panika, sve će platiti građani

03.02.2020 u 14:23

Bionic
Reading

Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ustvrdila je u ponedjeljak kako je zbog manjka od milijardu kuna u zagrebačkom proračunu očito došlo do panike jer je pročelnica Gradskog ureda za financije Daniela Juroš Pečnik o tome pisala gradonačelniku, dodavši kako će sve na kraju platiti građani Zagreba

Na to smo upozoravali kada su gradski zastupnici zadnji put raspravljali o izvršenju proračuna i prijedlogu proračuna za ovu godinu, podsjetila je Mrak Taritaš u izjavi novinarima pred zagrebačkom Gradskom skupštinom.

Juroš Pečnik je u pismu gradonačelniku Milanu Bandiću i čelnicima Gradske uprave upozorila da je manjak u gradskom proračunu krajem prošle godine premašio milijardu kuna te je od njih zatražila hitno ograničavanje potrošnje.

To nije počelo jučer, ustvrdila je Mrak Taritaš, podsjetivši na troškove pročistača za otpadne vode i Arenu Zagreb. Kad smo govorili o projektu roditelj - odgajatelj upozoravali smo da je to užasan teret za gradski proračun i rekli smo da ćemo na kraju godine imati stavku od 400 milijuna kuna u proračunu vezanu uz to, kazala je.

Sve što kao oporbeni zastupnici govorimo već 2,5 godine sada je i nadležna pročelnica Ureda za financije napisala gradonačelniku, rekla je Mrak Taritaš, ali to još nije sve.

Tu nije uračunato 570 milijuna kuna vezanih uz žičaru, tu je i problem ZET-a jer se nikad ne zna koliko su ZET-ove karte koštale, upozorila je.

Kada se gradonačelnik ponaša kao "pijani milijarder", kad misli da sve može i da je sve dopušteno, u jednom času sustav se počinje raspadati i hitno treba napraviti rebalans, jer su i prihodi proračuna znatno manji, kaže čelnica GLAS-a.