NOVO POGLAVLJE

Mrak Taritaš i bivši HNS-ovci osnivaju stranku. Evo kako će se zvati

05.07.2017 u 10:11

Bionic
Reading

Bivši HNS-ovci, koji su napustili tu stranku nakon što je dogovorena suradnja s HDZ-om, već ovu nedjelju osnovat će novu. Kako će se ona zvati i koga će okupljati, novinarima je pojasnio Goran Beus Richembergh

Osnivačka konvencija nove stranke održat će se u nedjelju u Zagrebu, potvrdio je novinarima u Saboru Goran Beus Richembergh, otkrivši i kako će se ona zvati.

'Predložit ćemo osnivačima da se nova stranka zove Građansko-liberalni savez, GLAS', kazao je Beus Richembergh.

Nova platforma i stranka obraćaju se, dodao je, svima, ali prije svega ljudima koji djeluju unutar 'demokratskog okvira građanskog centra'. 'Naši sugovornici bit će ljudi koji sebe smatraju demokratima, liberalima, kojima je stalo do temeljnih vrijednosti liberalne demokracije, kojima je stalo do stabilnosti i kvalitete rada političkih institucija i kojima je stalo do više razine političke kulture', kazao je bivši HNS-ovac, dodavši da u nedjelju očekuje oko 160 ljudi.

U novoj stranci bit će mjesta i za one koji su izašli iz HNS-a, one koji dosad nisu bili u strankama, ali i one koji su djelovali u drugim strankama. O kojim se ljudima radi, Beus Richembergh prije nedjelje nije želio otkrivati.

Plus za novu stranku je i to što će od osnutka biti parlamentarna. 'To će nam biti velika prednost jer političke poruke najkvalitetnije se prenose u Saboru. A mi ne samo da imamo zastupnike u Hrvatskom saboru, nego i zastupnika u Europskom parlamentu', rekao je Beus Richembergh.

  • +5
Goran Beus Richembergh, Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš i Nada Turina Đurić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Krećemo s pozicije koja prezire političku korupciju i koja se nedavno legalizirala na najvišoj razini i ogadila ljudima. Želimo komunicirati sa svima onima koji još uvijek imaju vjeru u politiku i političare', kazao je Beus Richembergh, dodavši da su ambicije nove stranke da na sljedećim izborima ponovi parlamentarni status.

Što se tiče eventualnih koalicija, nova stranka, kazao je, otvorena je za one koji će se držati demokratskih načela. 'Oni kojima će biti cilj da se u proces odlučivanja uključi što veći broj građana, koji neće prezirati građane, koji im neće iza leđa raditi komplote i saveze, bit će nam sugovornici', rekao je Beus Richembergh.