nova platforma

Odbjegli HNS-ovci oformili klub, slijedi i osnivanje stranke

14.06.2017 u 12:00

Bionic
Reading

Novo oformljeni Klub nezavisnih zastupnika koji su nedavno napustili HNS nakon što je ta stranka ušla u koaliciju s HDZ-om u podne je održala konferenciju za medije tijekom koje su najavili osnivanje nove stranke

Četvero od ukupno devet nekadašnjih zastupnika HNS-a u Saboru, Anka Mrak Taritaš, Vesna Pusić, Goran Beus Richembergh i Nada Turina Đurić izašli su iz stranke nakon što su na Središnjem odboru preglasani. HNS je ušao u koaliciju s HDZ-om, a ova četvorna izašla je iz stranke. Sada su u Saboru osnovali svoj klub zastupnika i sovjevrsnu političku platformu, iako govore kako još ne razmišljaju o osnivanju nove stranke.

'Nešto što mislimo da je važno je to da se na našoj političkoj sceni vratila dosljednost i principijelnost. Odlučili smo se osnovati Klub nezavisnih zastupnika i HSU-a i probrat ćemo stvortiti stranku u kojoj ćemo okupiti mlade ljude. Nakon toga što smo pokazali dosljednost i principijelnost, mladi ljudi koji nisu nikada sudjelovali u politici su nam rekli da bi se priključili stranci koju bi mi osnovali', kazala je Mrak Taritaš.

Za početak će, najavila je, raditi kroz Klub. Kada će osnovati stranku i kako će se zvati, pitanje je na koje još nema odgovora. 'Rukove si interno moramo postaviti, mi govorima o osituaciji koja se desila u preteklih deset dana. Kada nađemo ime stranke, reći ćemo. Sada je prerano.', kazala je.

  • +5
Goran Beus Richembergh, Vesna Pusić, Anka Mrak Taritaš i Nada Turina Đurić Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Dodala je da ne očekuje da im se priključi još koji zastupnik HNS-a.

Na molbu da komentira izjavu Vesne Pusić da je znala za dogovor s HDZ-om, Taritaš je rekla da joj nema što oprostiti. Pusić je dodala da ona u pregovorima nije sudjelovala. 'Nešto što se predstavljalo kao pokušaj da se spasi obrazovanje, iskoristilo se da obrazovanje bude smokvin list za koaliciju', kazala je Pusić. 'Znala sam da se razgovara, i treba se razgovarati ako nešto možeš realizirati', dodala je Pusić.

'Nemam pojma o čemu su razgovarali. Mogu reći da je bilo iznošeno obrazovanje kao ključni cilj, ali se pokazalo puno prije nego smo imali Predsjedništvo da je to farsa. Sada se dodatno to pokazuje. Zaustaviti ekstremno deničarenje i ustašizaciju društva koje je na djelu, važni su ciljevi ali je bilo jasno  da nema niti instrumenata niti načina na koji bi to HNS mogao to postići', pojasnila je.

Smatra da Predrag Štromar neće utjecati na obrazovanje jer u tome nije stručan. 'Ministrica obrazovanja nije iz HNS-a. Što misli o obrazovanju, nemam pojma', dodala je Pusić.

Mrak Taritaš istaknula je kako ne misli bivše stranačke kolege vabiti u svoju novu stranku i vršiti pritisak na ikoga. 'To nije u redu, nije primjereno i to nećemo raditi', dodala je. Ipak, očekuje da će se u narednom razdoblju neki sami javiti i kazala je da su takvi dobrodošli.