rupa u blagajni

Mrak Taritaš: Bandić doživljava gradski proračun kao osobni interes

08.09.2020 u 12:21

Bionic
Reading

Klub zastupnika Glasa i HSU-a u zagrebačkoj Gradskoj skupštini ustvrdio je u utorak da gradonačelnik Milan Bandić gradski proračun doživljava kao svoj osobni interes, gdje se realiziraju projekti koji su njemu u interesu, a interes građana ga ne zanima

Čelnica kluba Anka Mrak Taritaš rekla je na konferenciji za novinare uoči 36. sjednice Gradske skupštine da će središnja točka nove sjednice biti izviješće o proračunu za 2019. godinu.

Manjak u ovome trenutku 413 milijuna kuna

"Od prvog trenutka kada je bio predstavljen proračun pa do njegova izvršenja ništa se u ovome gradu promijenilo nije. Proračun je i dalje telefonski imenik, trpi sve brojke, jedna preraspodjela, druga, treća...", kazala je Mrak Taritaš.

Prihodi proračuna su 8,205 milijardi kuna, a rashodi 8,623 milijarde, pa je manjak u ovome trenutku 413 milijuna kuna.

"Izvršenje proračuna pokazuje da ide ono do čega je gradonačelniku stalo. On proračun doživljava kao svoj osobni interes, ono što mu je u interesu se realizira, ono što je interes građana se ne realizira", ustvrdila je Mrak Taritaš.

Upozorila je da se Grad ponovno želi zadužiti za 350 milijuna kuna, a iako piše da je taj novac za projekte, Mrak Taritaš drži kako se taj novac želi posuditi "samo da se ne ode u nedozvoljeni minus".

Gradski zastupnik Stanko Kordić kaže kako izviješća kasne i po više mjeseci, a nije teško zaključiti zašto. "Čekalo se da prođu izbori, s obzirom da sva izviješća pokazuju loše stanje, prije svega gradskih financija", tvrdi Kordić.

Kao primjer naveo je mjeru za roditelje odgajatelje, jer se svake godine u proračunu planira puno manji iznos od stvarnog. "Prve godine potrošeno je 200 milijuna kuna, druge 290 milijuna, treće 370 milijuna, u ovoj godini će to biti vjerojatno preko 450 milijuna kuna", ističe Kordić.

Unatoč tolikim sredstvima ta mjera nije urodila plodom, jer u Zagrebu, po podacima Zavoda za statistiku, nema pozitivnog prirodnog prirasta stanovništva.

Na gradsku imovinu se troši četiri puta više nego što se uprihodi

Gradska zastupnica Sonja Konig poručila je kako se s gradskom imovinom, resursima, i gradom ne upravlja dobro.

"Najbolji primjer za to su prihodi i rashodi od zakupa i iznajmljivanja imovine. Prihodi su 140 milijuna kuna, a rashodi 521 milijun kuna, skoro četiri puta više se utrošilo nego uprihodilo", kaže Konig.

script type="text/javascript" src="https://video.onnetwork.tv/embed.php?sid=MXFuLDFWZnUsMA==">

Izviješće o stanju imovine pokazuje da Grad zajedno sa Zagrebačkim holdingom ima 7256 stanova, od toga ih se 866 koristi bez ikakve valjane osnove, a troškove snosi Grad.

"Slična je situacija i s korištenjem poslovnih prostora, bespravno se koristi 278 poslovnih prostora, a 349 ih je potpuno prazno. Odlukom gradonačelnika 28 milijuna kuna za naknade od najma i zakupnina je jednostavno otpisano", ističe Konig.

  • +3
Konferencija za medije GLAS-a o predstojećoj Gradskoj skupštini Zagreba Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL