UOČI EU IZBORA

Možemo! pozvao građane na izbore: 'Diljem Europe raste fašistička desnica'

25.05.2024 u 12:01

Bionic
Reading

Kandidati stranke Možemo! na europskim izborima pozvali su u subotu građane da izađu na te izbore 9. lipnja, poručivši kako su ti izbori iznimno važni jer 'u velikoj mjeri utječu na život građana budući da većina zakona koje donosi Hrvatski sabor dolazi upravo iz europskog zakonodavstva'

Koordinatorica stranke Sandra Benčić pozvala je građane da 9. lipnja izađu na europske izbore jer, kako je rekla, nije svejedno u kakvoj ćemo se Europi probuditi 10. lipnja. Od iznimne je važnosti, istaknula je, da Europa ostane progresivna, zelena i na tragu razvoja te prihvaćanja svih temeljnih vrijednosti.

'Diljem Europe raste fašistička desnica. Mi nažalost i u hrvatskom parlamentu imamo stranke koje napadaju temeljne vrijednosti antifašizma i ono što je povijesno nasljeđe antifašizma, a to su granice Hrvatske jer je činjenica da su Istra, Rijeka i Dalmacija danas dio Hrvatske, i to je nasljeđe antifašizma', naglasila je Benčić.

Pozvala je građane da obrate pažnju kako stranke s desnog spektra iz Hrvatske odlaze na skupove koje, primjerice organizira 'Fratelli d' Italia', odnosno stranka koja je otvoreno iredentistička i koja je u veljači diljem Italije organizirali skupove s transparentima u kojima poziva da se Istra, Rijeka i Dalmacija vrate Italiji.

'Mi nažalost imamo političke opcije s desnog spektra koje tamo odlaze i s njima dogovaraju kako će zajedno stvoriti konzervativnu desnicu u europskom parlamentu. Time ulaze u temeljni paradoks - da su doma suverenisti, a izvan države udružuju se s onima koji ono što je temelj suverenizma, a to su naše granice, žele napadati. Zato nije svejedno u kakvoj ćemo se Europi probuditi 10. lipnja", poručila je Benčić.

Kandidat Možemo! na europskim izborima Gordan Bosanac kazao je kako za Možemo u Europskom parlamentu neće biti samo važna borba da obrane antifašističku Europu i njene vrijednosti, već i borba da se nastavi zelena transformacija i borba protiv klimatskih promjena.

'Desnica osim što napada temeljne europske vrijednosti, počela je napadati ideju da trebamo ići prema zelenoj i održivoj Europi i govori da je ta zelena transformacija nerealna i preskupa ali prešućuje da su upravo desnica i konzervativne stranke pučana eliminirali socijalnu komponentu iz zelene transformacije', rekao je Bosanac.

'Umjesto da ulažemo u projekte koji nemaju veliku multiplikativnu dodanu vrijednost, mi ćemo se zalagati za restrukturiranje hrvatske ekonomije i gospodarstva koja ne smije više ovisiti samo o trgovini i turizmu, nego se moramo pobrinuti za reindustrijalizaciju odnosno industrijalizaciju na zelenim temeljima', istaknula je Dušica Radojčić.

Podsjetila je kako je pulski Možemo uvijek isticao nužnost modernizacije brodogradnje, koja je u Puli, nažalost, propala. Dodala je kako Europa ponovno ulaže u brodogradnju, pa se i Hrvatska mora modernizirati i postati konkurentna i na tom polju.