preimenovanja

Možemo! odbili povratak Trga maršala Tita, ali i želje Karoline Vidović Krišto

15.11.2022 u 14:26

Bionic
Reading

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova zagrebačke Skupštine održao je sjednicu na kojoj je posebnu pozornost privukao prijedlog saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto za preimenovanjem Đorđićeve i Masarikove ulice koji je odbijen. Odbijen je i SDP-ov zahtjev za preimenovanje Trga Republike Hrvatske u nekadašnji Trg maršala

Vraćanje Trga maršala Tita bila je jedna od prvih želja sada već bivšeg čelnika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca. No od toga neće biti ništa jer je Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova odbio taj prijedlog, javlja Radio Sljeme.

'Unatoč tome što je napravljen formalni korak u kojem je ime Josipa Broza Tita ušlo u Fond imena, ime trga neće se mijenjati, Naš stav prema fašizmu i prema antifašističkoj borbi je poznat, ali mislimo da u ovom trenutku Zagreb ima tema koje su važnije za naše sugrađane, ali mi od svoje antifašističke pozicije ne odustajemo', kazala je predsjednica odbora Rada Borić.

Borić ističe da se kao politička opcija protive preimenovanjima trgova, jer takvi potezi kaže idu na teret građana.

'Mi smo jednom imali nasilno preimenovan trg, zbog političkih igara bivšeg gradonačelnika Bandića i Zlatana Hasanbegovića', kazal je Borić.

Na njenom tragu je i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je napomenuo da promjene imena trgova nisu prioritet gradske vlasti.

'Rekao sam u svojoj kampanji i na početku mandata da nam promjene naziva trgova nisu prioritet, posebice u vremenu kada ih trebamo obnoviti od potresa. Ako je nešto i uvršteno u Fond imena to je na razini odbora, ali odluku na kraju donosi Gradska skupština', naveo je.

Na sjednici Odbora odbijen je i prijedlog saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto za preimenovanjem Đorđićeve i Masarykove ulice, te ulice 29.10 1918..