protivno svrsi zakona

Možemo: Država nas tuži za 40 tisuća kuna jer smo na listi imali previše žena

22.11.2021 u 20:19

Bionic
Reading

Iz Možemo su se u ponedjeljak navečer požalili da ih država tuži zato što su na lokalnim izborima u Osijeku na svojoj listi imali previše žena. Traže od njih da zbog toga plate kaznu u iznosu od 40 tisuća kuna

Kako su napisali na Facebooku od ukupno 31 osobe na listi, njih 23 su bile žene. Ročište je u utorak, a stav te političke platforme je jasan: tužba je protivna svrsi zakona, a to je upravo ostvarivanje veće zastupljenosti žena u politici i u predstavničkim tijelima nego što je sad slučaj.

'Politika u Hrvatskoj je prečesto klub muškaraca – vlade imaju po dvije ili tri ministrice, u Saboru je manje od 30% žena, a na lokalnoj razini su brojke često još i gore. Veće uključivanje žena u politiku jedan je od ciljeva našeg djelovanja – zato su na našim listama, za razliku od većine drugih političkih opcija, žene ne samo podjednako zastupljene, nego su i na vrhu listi. Liste gotovo uvijek slažemo po tzv. zip modelu, u kojem se na listi izmjenjuju muškarci i žene kako bi ih podjednak broj ušao u predstavnička tijela. To ne radimo zato da zadovoljimo formu ili zakon, nego zato što iskreno vjerujemo da veća zastupljenost žena može promijeniti politiku, javni diskurs i naše društvo nabolje', poručili su iz Možemo.

Istaknuli su da su ponosni na broj žena koji su imali na listi za Gradsko vijeće Grada Osijeka i na činjenicu da su se upravo žene kandidirale u većem broju, u jednom od brojnih gradova u Hrvatskoj u kojem se ljudi boje politički aktivirati i kandidirati iz straha od osvete gradskih vlasti. 'Time su pokazale odvažnost i želju da doprinesu promjenama. Zato ćemo se ovoj tužbi glasno suprotstaviti. Više o svemu reći ćemo na sutrašnjoj konferenciji za medije koju ćemo održati nakon ročišta na Općinskom sudu u Osijeku' naveli su iz Možemo.