TEOLOZI O MISI ZA PAVELIĆA

'Može se moliti i za Hitlera, ali ne javno'

Bionic
Reading

'Od mise zadušnice za Antu Pavelića nije se smio praviti javni događaj', tvrdi ugledni katolički teolog dr. Adalbert Rebić, koji pojašnjava gdje, prema nauku Crkve, stoje granice duhovne brige za nečiju posrnulu dušu. Pa i onu Pavelićevu, u čije ime dominikanac pater Vjekoslav Lasić već godinama u zagrebačkoj bazilici Srca Isusova 28. prosinca slavi misu zadušnicu

'Sveta misa se može služiti za svaku osobu, pa i za svakog grešnika. Ako se radi o zločincu, onda se to treba obaviti u tišini, samo u krugu osoba koje su zatražile misu zadušnicu. Nikako se na nju ne bi smjelo puštati i druge ljude, a pogotovo ne one koji bi došli slaviti zločinca i diktatora', upozorava dr. Rebić, naglašavajući da se u ovakvim prigodama 'sve treba svesti isključivo na sakralno, i nikako od mise raditi publicitet'. U suprotnom, kaže ovaj teolog blizak Kaptolu, ispada da se Crkva zalaže za Pavelića, piše Slobodna Dalmacija

'To jednostavno nije točno, Crkva nije na strani Ante Pavelića. On je veliki zločinac, poput Hitlera, Staljina, Tita… Pavelić je hrvatskom narodu nanio puno zla. On je za Hrvate bio velika nesreća, i puno toga što smo nedavno proživjeli posljedica je politike i ponašanja Ante Pavelića', zaključuje Rebić.


I bivši svećenik i saborski zastupnik don Ivan Grubišić drži da je u Palmotićevoj prekoračena mjera. 'Čovjek se može moliti za Judu, koji je izdao Isusa. Može se moliti i za dušu Hitlera ili Mao Ce Tunga. No, to treba činiti u tišini, sam sa sobom, ne u javnosti. Javne komemoracije i molitve za ljude koji su, poput Ante Pavelića, bili zločinci, osnivali koncentracijske logore i ubijali nevine, nipošto nije preporučljivo', smatra Grubišić.

'Komemoracija Paveliću može se tumačiti kao podrška fašizmu. Crkva treba nastupati pomirljivo i ponizno, a ne provocirati povijesne rasprave. To nije njezino poslanje', zaključuje Grubišić.