analizira marinko ogorec

Može li primirje u Gazi potrajati? 'Obje strane spremaju se za nastavak rata'

28.11.2023 u 20:43

Bionic
Reading

Dogovoreno četverodnevno primirje u ratu između Izraela i Hamasa produljeno je za još dva dana kako bi obje strane oslobodile još više talaca i zatvorenika. Po svemu sudeći, oslobađat će se po tri Palestinca zatočena u izraelskim zatvorima za jednog Izraelca otetog u krvavom Hamasovom pohodu 7. listopada

Izraelci, po tvrdnjama ureda premijera Benjamina Netanyahua, vjeruju da se u Gazi nalaze još 173 zarobljene osobe. Katar, koji posreduje između dvije strane, radi na dodatnom produljenju primirja, rekao je glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Madžed al Ansari. Višednevni predah u žestokom sukobu donio je barem djelomično olakšanje u Pojas Gaze, no situacija je ondje i dalje krajnje dramatična. Po podacima koje priznaju Ujedinjeni narodi, ondje je u izraelskim napadima dosad ubijeno više od 15 tisuća ljudi, od čega su 40 posto djeca, a strahuje se da ih je još mnogo pod ruševinama.

'Na kraju ćemo imati više umrlih od bolesti nego u bombardiranjima ako ne uspijemo pokrpati rupe ovog zdravstvenog sustava', poručila je glasnogovornica Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Margaret Harris. Postoji li šansa da nakon primirja zavlada i stvarni mir, ili barem dugotrajniji prekid vatre, za tportal komentira vojni analitičar s Veleučilišta Velika Gorica Marinko Ogorec.

  • +7
Primirje u Pojasu Gaze Izvor: EPA / Autor: CHRISTOPHE PETIT TESSON

'Svi bismo voljeli biti optimisti iako ne postoje veliki razlozi za optimizam. Trenutno primirje daje barem tračak nade jer, narodski rečeno, kad se ne puca, dobro je', kaže Ogorec. On smatra da će trenutnu situaciju obje strane iskoristiti prije svega kako bi konsolidirale svoje redove, prerasporedile tešku tehniku i bavile se logističkim problemima.

'Ključno pitanje jest hoće li Izrael nastaviti s operacijama ili će se zadovoljiti time da ponešto smanji svoje ciljeve i dovede sukob u racionalnije vode, ako je to moguće. Treba vidjeti hoće li im biti dovoljno uništenje kompletne postojeće infrastrukture Hamasa, u čemu su dosad gotovo pa uspjeli jer su zauzeli praktično kompletnu podzemnu infrastrukturu, ili će i dalje ostati pri namjeri da potpuno izbrišu tu organizaciju s lica zemlje. To je, po mom mišljenju, potpuno nerealno', kaže sugovornik tportala. Svoju tvrdnju da se Hamas ne može tek tako uništiti Ogorec ilustrira izjavama stanovnika Gaze, civila, koji mu evidentno daju snažnu podršku i izražavaju ponos zbog 'borbe svojih mučenika'. Kad bi Izrael inzistirao na potpunom istrebljenju Hamasa, to bi proizvelo ogroman broj novih žrtava, objašnjava on.

  • +8
Razrušena Gaza Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

'No moguće je da će se odlučiti za daljnje napredovanje prema jugu Gaze sve dok ne ovladaju cijelim područjem, instaliraju neku vrstu privremene okupacijske uprave i pohvataju one koje smatraju odgovornima za masakr 7. listopada', kaže Ogorec. To bi onda značilo da trenutno primirje ipak neće biti dugog vijeka, nego doista tek privremeno. Ovaj analitičar kaže da se, kako god bilo, obje strane u sukobu trenutno pripremaju na nastavak rata.

'Sa strateškog i vojnog gledišta, to je zapravo logično i očekivano. Ovih nekoliko dana i Izrael i Hamas iskoristit će kako bi na teren doveli svježe snage i zamijenili one umorne, kako bi popunili vlastite redove - ako je to moguće - te kako bi dovukli novo naoružanje i streljivo te se logistički reorganizirali i pojačali. Svatko bi to učinio u ovoj situaciji', zaključuje Ogorec.