rat u izraelu

Biden: Rješenje dvije države 'potrebnije nego ikad'

25.11.2023 u 09:34

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden ponovio je da je rješenje o dvije države za izraelski i palestinski narod "potrebnije nego ikad", dok se Izrael i Hamas pripremaju u subotu na novo puštanje talaca i zatvorenika

"Dok gledamo u budućnost, moramo okončati krug nasilja na Bliskom istoku", kazao je američki predsjednik u govoru u petak.

"Moramo obnoviti našu odlučnost da slijedimo rješenje o dvije države gdje bi Izraelci i Palestinci mogli jednog dana živjeti jedni pored drugih u dvodržavnom rješenju s jednakom mjerom slobode i dostojanstva", kazao je Biden nakon prvog puštanja talaca u petak. "Dvije države za dva naroda. I to je sada porebnije nego ikad".

Palestinska islamistička organizacija Hamas je u petak, na prvi dan primirja, oslobodila 24 talaca, a Izrael je iz svojih zatvora pustio 39 palestinskih žena i djece, objavili su Katar i Crveni križ. Devet sati nakon što su borbe prestale prvi put u sedam tjedana, Crveni križ je rekao da je krenuo transfer talaca iz Gaze u Izrael u zamjenu za Palestince zatočene u izraelskim zatvorima.

"Hamas je izveo ovaj teroristički napad jer se najviše od svega boji Izraelaca i Palestinaca koji žive jedni pored drugih u miru", dodao je Biden. Nastaviti putem "terora, nasilja i ubijanja" i rata jednako je dati Hamasu "ono što traže. Mi to ne možemo."

  • +2
Prosvjed protiv Netanyahua u Izraelu Izvor: Profimedia / Autor: FADEL SENNA / AFP / Profimedia

Nova oslobađanja Hamasovih talaca i palestinskih zatvorenika očekuju se u subotu, drugog dana primirja između islamističkog pokreta i Izraela koje nudi krhki predah stanovnicima Gaze nakon sedam tjedana rata. Ovo četverodnevno primirje, koje može biti i produljeno, postigao je u srijedu Katar uz potporu Sjedinjenih Država i Egipta. Ono predviđa oslobađanje 50 talaca koje drži Hamas u Pojasu Gaze i 150 Palestinaca zatočenih u izraelskim zatvorima.

"Sljedećih dana, očekujemo da se desetine talaca vrate svojim obiteljima", istaknuo je Biden.

Katar bi trebao u subotu objaviti koliko će talaca i zatvorenika biti oslobođeno tijekom dana.

  • +7
Pušteni taoci u konvoju Crvenog križa Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia

Izraelske vlasti rekle su da su dobile popis, ali nisu objavile ni njihov broj ni u koliko sati bi se to trebalo dogoditi. "Ostalo je još oko 215 talaca u Gazi", rekao je glasnogovornik izraelske vojske Doron Spielman. "U brojnim slučajevima, ne znamo jesu li oni živi ili mrtvi".

Izraelska vojska procjenjuje da je Hamas oteo oko 240 ljudi u krvavom napadu na izraelski teritorij 7. listopada. Prema podacima izraelskih vlasti, 1200 ljudi, velikom većinom civila, ubijeno je u tom napadu.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati' 

Kao odmazdu, Izrael je nemilosrdno bombardirao palestinski teritorij i pokrenuo kopnenu ofenzivu 27. listopada kako bi "eliminirao" Hamas, na vlasti u Gazi od 2007. godine.

U Pojasu Gaze 14.854 ljudi, uključujući 6150 djece, ubijeno je u izraelskim napadima, prema Hamasovoj vladi.