OTVORENO PISMO

Može li i Crkva dati svoj doprinos štednji?

13.03.2009 u 15:26

Bionic
Reading

Poznati intelektualac i predavač na splitskom Pravnom fakultetu Zoran Malenica uputio je otvoreno pismo Hrvatskoj biskupskoj konferenciji u kojem pita zašto šute u vezi usvajanja antirecesijskih mjera koje uključuju i mjere štednje te se pita može li i Katolička crkva u Hrvatskoj može pridonijeti štednji budući da milijunske iznose crpi iz državnog proračuna. Naime, prema službenim podacima, koji su u četvrtak izneseni u Saboru, iz državnog proračuna za 2008. Katoličkoj crkvi je isplaćeno 383 milijuna kuna

Poštovani kardinale, nadbiskupi i biskupi!

Već nekoliko mjeseci hrvatsko društvo, kao i cijeli svijet, suočeno je s vjerojatno najdubljom gospodarskom krizom nakon one iz razdoblja 1929. – 1933. godine. Hrvatska država ulazi u tu krizu pod izrazito nepovoljnim političkim i gospodarskim okolnostima za koje su glavni krivci političke elite koje su vladale našom zemljom u posljednjih 19 godina. Izrazita politička i društvena odgovornost tih političkih elita proizlazi iz toga što nisu na vrijeme, a to znači prije pet ili još i više godina, bitno preusmjerili strategiju gospodarskog i društvenog razvoja hrvatskog društva kako bi ono daleko spremnije dočekalo krizu u koju smo upravo ušli. Da su naše političke elite bile više preokupirane općim interesima hrvatskog društva ili, kako biste vi rekli, idejom 'općeg dobra', a daleko manje kratkoročnim stranačkim interesima, kojima je primarni cilj bio održavanje na vlasti, onda bi na vrijeme zaustavile enormno zaduživanje zemlje, dopuštanje prevelikog povećanja uvoza odnosno stalnog povećavanja trgovinskog deficita, gradnje autocesta isključivo na račun vanjskog zaduživanja i niz drugih negativnih trendova u gospodarskom životu.

Treba priznati da su neki od vas u svojim propovjedima i možda još više i žešće glavni i odgovorni urednik Glasa Koncila u svojim uvodnicima opravdano kritizirali našu političku elitu. Iako se ne slažem u svim aspektima s vašom kritikom (primjerice s tezom da nju uglavnom čine bivši komunisti), slažem se da ona nije bila na nivou vremena i na nivou problema koje je trebala rješavati zadnjih desetak godina.

Šutnja Crkve po pitanju antirecesijskih mjera

Impresivno zdanje Klerikata u Splitu

No razlog zbog kojega vam se obraćam nije vezan za ocjenu naše političke elite, nego za vašu šutnju u vezi usvajanja antirecesijskih mjera koje uključuju i mjere štednje i uopće racionalnog društvenog ponašanja. Stječe se dojam da vi smatrate kako se ta akcija i te mjere ne odnose na instituciju, tj. Katoličku crkvu kojoj ste vi na čelu. No, možda se ja u tome i varam gubeći iz vida da se Crkva tradicionalno ne žuri pri donošenju nekih odluka ili izricanju nekih stavova.

Bilo kako bilo, osjetio sam potrebu da vas podsjetim na to da vi, odnosno Crkva koju predvodite, ne biste ostali bez riječi i društvenih nastojanja da se što bezbolnije izvučemo iz gospodarske krize u koju sve bržim koracima ulazimo.

To ne bi bilo dobro zbog najmanje dva razloga:

1. s obzirom na vaš znatan utjecaj na veliki broj hrvatskih građana, vaša javna podrška antirecesijskim mjerama zasigurno bi bila od velike koristi, i
2. kao što je poznato, Crkva kojoj ste na čelu jednim dijelom se financira iz državnog proračuna oslonom na Ugovor između Vatikana i Republike Hrvatske o ekonomskim pitanjima iz 1998. pa se s razlogom postavlja pitanje može li i Crkva dati svoj doprinos štednji u državnom proračunu.

Pored toga, Crkva je posljednjih godina razvila raznoliku gospodarsku aktivnost (izgradnja novih crkava i obnova starih, organizacija raznih hodočašće, raznolika izdavačka djelatnost, izgradnja samostana, trgovina zemljištem čiji vlasnik postaje kroz proces njezina povrata po osnovi primjene Zakona o denacionalizaciji) i u tome smislu je nezaobilazan gospodarski (pored duhovnog) subjekt u hrvatskom društvu.

Bilo bi preuzetno od mene kao običnog građanina da vam sugeriram na koje sve načine bi Crkva mogla doprinijeti općoj štednji, iako bih to u slučaju potrebe vrlo rado učinio.

Ali bih vas ipak zamolio da učinite najmanje dvije stvari:

1.da javno objelodanite ukupne prihode i rashode koje je Katolička crkva imala tijekom 2008. godine. Ne vidim nikakve prepreke da to učinite, kako s obzirom na to da se Crkva jednim dijelom financira iz državnog proračuna, tako i zbog toga što Vatikan kao izraz 'opće crkve' to čini već godinama, i

2.da kao simbolički izraz želje da se uključite u sveopću društvenu akciju štednje donesete odluku da dio novoizgrađenog Klerikata u Splitu, koji ste iznajmili novoformiranom Filozofskom fakultetu po tržišnim cijenama, dajete besplatno na korištenje dok se ne izgradi nova zgrada F. F.-a u splitskom Campusu

Nadam se da će te se složiti sa mnom da nije sasvim logično ni prihvatljivo da institucija (Crkva) koja će ove godine iz državnog proračuna dobiti oko 300 milijuna kuna (ako jedna od vaših gesta u prilog smanjenju ovogodišnjeg proračuna na bude pristanak na smanjenje tog iznosa), po tržišnim cijenama iznajmljuje svoje prostore drugoj javnoj instituciji kao što je fakultet čiji je vlasnik ta ista država.

Želio bih da ovo otvoreno pismo ne shvatite kao provokaciju, nego kao izraz želje običnog građanina da Crkva ne ostane po strani od nastojanja da se hrvatsko društvo izvuče iz krize.