GUŽVA ZAGARANTIRANA

Motociklisti će u znak prosvjeda u nedjelju u 18h na Lučkom cestarinu plaćati lipama

30.07.2017 u 15:43

Bionic
Reading

Brojni motociklisti će u nedjelju u 18 sati na naplatnoj postaji Lučko održati prosvjednu akciju koja bi mogla izazvati dodatnu gužvu na autocesti u srcu sezone. Motociklisti žele ukazali na nesigurnost i neravnopravnost svih sudionika u prometu pa će na naplatnim će postajama Lučko iznos cestarine plaćati u lipama.

Kako navode, Hrvatske autoceste i Autocesta Rijeka- Zagreb su u lipama i poskupili cestarnine na tri mjeseca, potpuno bezrazložno i potpuno neargumentirano u cilju ostvarivanja ekstraprofita na stranim turistima, ali i domaćim korisnicima 'usluga'. U priopćenju se žale na loše uvjete na hrvatskim autocestama za motocikliste.

Navode da nema apsolutno niti jedne postavljene zaštitne ograde za motocikliste, nema apsolutno niti jedne boje primjenjene na kolniku koja je atestirana na proklizavanje pneumatika, nema apsolutno niti jedne obavijesti za motocikle na niti jednoj prometnici u Hrvatskoj da dolaze na dionicu opasnu za njihovo kretanje!

U priopćenju poručuju da motociklisti plaćaju porez na vozilo prema cm3 te isti plaćaju neovisno o godinama starosti dok se porez na automobile obračunava prema kw i plaća se do 10 godina starosti automobila. Ima li ovdje pravde?, pitaju se.

Tvrde da su motociklisti najugroženija motorizirana skupina u prometu i napominju da su poslali na stotine zahtjeva nadležnim institucija za implementaciju u zakonsku regulativu, a niti jedan sastanak nije dogovoren. 'Zašto? Jer nikoga nije briga za motocikliste!', smatraju vozači motocikala.

Simboličnom akcijom žele potaknuti nadležne institucije, kojima je upućeno već na stotine zahtjeva za sastankom, Ministarstvo prometa i Ministarstvo financija, da reagiraju,implementiraju u zakonsku regulativu njihove zahtjeve za bolje sutra svakog motociklista jer ne žele biti "statistika crne kronike" i "broj u poreznoj upravi" jer ih "strižu kao ovce".

Žele i da se vratiti cijena cestarina na stare cijene za A kategoriju vozila jer lipe su itekako važne što će se vidjeti u nedjelju.