DVOJAKE REAKCIJE

Motivi i šanse 'Josipovićeva ustava'

07.04.2014 u 16:49

Bionic
Reading

Najmanje godinu dana predsjednik Ivo Josipović namjerava sa stručnim povjerenstvom raditi na analizi i sastavljanju svog prijedloga promjena Ustava. Iako, s obzirom da to spada u njegove ovlasti, Josipović može predložiti ustavne promjene, jedan dio političkog spektra pita se zašto inicijativu pokreće kada je slična pokrenuta u Saboru

'Budući da je nezavršena jedna inicijativa vezano uz promjene Ustava koja je pokrenuta od strane Vlade i Sabora, jest neobično da se pokreće još jedna inicijativa, bez obzira što je riječ o predsjedniku Josipoviću koji za to ima ovlasti. Time se ne ostavlja dojam koordiniranosti u pogledu tako važne stvari kao što je Ustav i ustavna materija, nego se ostavlja dojam natjecanja oko ustavnih inicijativa, što ne mora biti nužno dobro i ne mora ostavljati dobru sliku o stanju u državi i odnosu institucija. Treba sačekati i vidjeti što će se događati i koja je krajnja svrha inicijative. Čini mi se da za državu ni Ustav nije dobro kada se stvaraju te vrste konkurentskih inicijativa', prokomentirao je inicijativu predsjednika Josipovića SDSS-ov Milorad Pupovac.

Naime, Josipovićeva ideja jeizmijeniti 'anakroni' Ustav i stvoriti novi temeljni dokument za državu. Josipović je prije neki dan i pobrojao niz pitanja koja treba urediti novim ustavom, a jedno od najvažnijih, po njegovoj ocjeni, jest položaj ustavnog suda, kriteriji za izbor ustavnih sudaca i način njihova izbora. Potrebno je, smatra predsjednik, preciznije i domišljatije u Ustavu urediti pitanje referenduma, ojačati dio koji regulira ljudska prava, jasnije definirati odnos Ustava, Ustavnog zakona, organskih zakona, kao i odnos međunarodnih ugovora i Ustava. Osim toga, Josipović želi ojačati poziciju Vlade u upravljanju državnom imovinom i u vođenju poslovanja za državu, promijeniti ustroj lokalne i regionalne samouprave, a smatra da se treba porazmisliti i o promjeni izbornog zakonodavstva.

Salapić: 'Predsjednički veto je nemoguće uvesti!'

Iako je u jednom intervjuu prošle godine Josipović spominjao institut predsjedničkog veta, kojim bi predsjednik zakone mogao vratiti na ponovnu raspravu i glasanje u Sabor, neki dan tu ideju nije spominjao.

Ako se pita HDSSB-ovog Salapića, takvo nešto je trenutno nemoguće. 'Nemamo polupredsjednički sustav. U parlamentarnom sustavu uvesti takvo nešto je malo diskutabilno. Ako ćemo ostati na parlamentarnom sustavu, to nije dobro', kazao je Salapić.

Josipović je za taj posao osnovao i stručno povjerenstvo sastavljeno od ustavnih stručnjaka, a njihov posao, predviđa predsjednik, potrajao bi minimalno godinu dana. Protiv takve Josipovićeve inicijative ništa nema HNS-ov Goran Beus Richembergh. 'U svakom slučaju, s obzirom da je tekst Ustava nekoliko puta mijenjan, postoje određene neujednačenosti. Nema problema da predsjednik pokrene inicijativu, čak štoviše', kazao je HNS-ovac, dodavši da je se koalicija predsjednikovom inicijativom neće baviti, nego će pričekati rezultate njegove analize, pa naknadno izreći svoj stav.

Nekoliko razgovora s predsjednikom Josipovićem na temu promjena Ustava već je obavio HDSSB-ov Josip Salapić, koji smatra da se Ustav mora mijenjati s obzirom na nove okolnosti nastale ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, ali i s obzirom na bezuspješni pokušaj u Saboru, od kojeg je Milanović zapravo odustao.

'Ustav bi davno bio promijenjen da u Vladi nisu držali figu u džepu i da su bili socijalno osjetljivi. Inicijativa predsjednika nikad nije zakašnjela, pogotovo jer on ima ovlasti za predlaganje promjena Ustava. Osim toga, strukturnih promjena u ovoj državi neće biti ako ne dođe do promjena Ustava. Zato mi i inzistiramo da se krene u promjene lokalne samouprave i uprave, pri čemu treba napraviti reformu po uzoru na Dansku', kazao je Salapić za tportal, pojasnivši da su u HDSSB-u spremni razgovarati s Josipovićem ako se on složi s njihovim prijedlogom za reorganizaciju lokalne samouprave.

Iako većina blagonaklono gleda na Josipovićevu inicijativu, za nju ne želi čuti HDZ-ov Vladimir Šeks, kao ni njegov stranački šef Tomislav Karamarko. 'O kakvim ustavnim promjenama? O kakvim ustavima? Uopće neću o tome razmišljati dok se ne počnu rješavati gospodarski problemi', kazao je preko vikenda Karamarko.

'Kako riješiti gospodarsku situaciju ako je djelomice uzrokovana mandatima HDZ-a? Karamarko se ne može odreći nečega što je nasljeđe HDZ-a', odgovorio je Salapić na Karamarkovu opasku, dodavši da je svima jasno da županije, koje je takve kakve jesu ustrojio HDZ, nisu funkcionalne.

S obzirom da je Josipović ovu inicijativu pokrenuo u zadnjoj godini svog mandata, odmah su se pojavila tumačenja kako ona dolazi zbog izborne godine i pokušaja reizbora.

'Predsjednik je već sudjelovao u jednim ustavnim promjenama. Tada je to ostalo mrtvo slovo na papiru i moglo bi se reći da je bilo u svrhu kampanje. Ne mogu reći koja je svrha ove predsjednikove inicijative. Ne bih volio da je razlog sukob sujeta, a mislim da kod nas ima mnogo sukoba sujeta koje opterećuju politički život', prokomentirao je Pupovac.

Ako inicijativa i jest došla zbog izborne godine, to se predsjedniku Josipoviću ne može zamjeriti, smatra HNS-ovac Beus Richembergh. Međutim, upozorava da je o ustavnim promjenama Josipović progovorio još krajem prošle godine.

'Ne bih se na to obazirao zbog toga što je svim savjesnim političarima svaka godina izborna godina', kazao je HNS-ovac.