zatvorite marišćinu

Mostovci Miletić i Troskot Ćoriću prijete Europskim revizorskim sudom

31.07.2020 u 12:21

Bionic
Reading

Saborski zastupnik Marin Miletić (Most) pozvao je u petak resornog ministra Tomislava Ćorića da „bude odgovoran“ i da se hitno zatvori Marišćina, Županijski centar za gospodarenje otpadom

Ako se to ne dogodi, građani će pokrenuti niz legitimnih i demokratskih mjera i Marišćina će na kraju biti zatvorena, poručio je Miletić s konferencije za novinare u Hrvatskom saboru.

Zastupnik Zvonimir Troskot najavio je da će Klub Mosta taj projekt prijaviti Europskom revizorskom sudu, s obzirom da su sredstva za njega odobrena od EU.

Miletić kaže da Marišćinu treba zatvoriti i sanirati, u prilog tome navodi odluke općinskog vijeća Viškova i županijske skupštine Primorsko-goranske županije.

„Čekamo samo odluku ministra i zanimaju nas samo činjenice“ poručuje Miletić, pozivajući se na nalaze Nastavnog zavoda za javno zdravstvo po kojima na Marišćini postoje opasni spojevi.

Smrad se osjeti tri kilometra od nje, iako bi se po zakonu smio osjetiti najviše 200 metara od nje, kaže Miletić, a potvrđuje Troskot.

Zavod je u veljači pronašao 116 kemijskih spojeva na samo jednoj lokaciji unutar ŽCGO Marišćina, njih 12 prelazi dopuštene vrijednosti, naveo je.

Onima koji se pitaju gdje s otpadom ako se Marišćina zatvori, odgovara da se, dok je bila zatvorena 2015. i 2016., smeće vozilo izvan Rijeke i riječkog prstena. Ako je moglo tada, može i sada, kaže Miletić. Navodi da se tada smeće vozilo po cijeni od 505 kuna po toni, a da je danas procijenjena vrijednost te usluge nešto viša od 900 kuna po toni.

  • +5
Marin Miletić i Zvonimir Troskot Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Miletić poručuje i kako hitno na razini svih gradova i općina u PGŽ treba donijeti nove odluke o gospodarenju komunalnim otpadom u kojima će biti jasno da se bio-razgradivi komunalni otpad mora prikupljati i lokalno kompostirati. To je zakonska obveza svih jedinica, propisane su ozbiljne novčane kazne, no Državni inspektorat ignorira tu činjenicu, kazao je zastupnik i pozvao Inspektorat da osigura provođenje zakona.