prije novih mjera

[FOTO/VIDEO] Most: Tražimo da Vlada podnese izvješće o radu Stožera

01.12.2020 u 12:47

Bionic
Reading

Klub zastupnika Mosta u utorak je zatražio od Vlade da Saboru podnese izvješće o radu Stožera prije uvođenja novih mjera koje bi se propisale izmjenama Zakona o zaštititi pučanstva od zaraznih bolesti.

Kako su najavili, iza tog zahtjeva potpisima je stala cijela opozicija, a raspravu očekuju idući tjedan.

"Mogu najaviti da je cijela opozicija stala je iza našeg zahtjeva da se provede saborska rasprava o tome što je do sada Stožer radio i vrlo vjerojatno će idući tjedan taj naš zaključak biti na raspravi. Tražimo da Vlada podnese izvješće o radu Stožera za cijelu godinu jer ne smijemo zaboraviti da je Sabor nadređen Vladi“, poručio je Nikola Grmoja u izjavi novinarima.

Video: Patrik Macek/Pixsell

Podsjetio je da je Most prije dva mjeseca uputio u proceduru zaključak kojim traže da Vlada podnese izvješće o radu Stožera, a budući da je prošlo dva mjeseca, sada mogu ponovno prikupljati potpise opozicije. Otkrio je i da su potpisima zahtjev podržali predstavnici svih opozicijskih stranaka u parlamentu.

Marija Selak Raspudić istaknula je da traže detaljnu analizu iskustava uvedenih mjera iz zapadne Europe i našeg susjedstva, uz jasnu statistiku koja će potkrijepiti zašto se uvode baš ove mjere, a ne neke druge.

"Tražimo i konkretne brojke koje očekujemo da bismo te mjere ukinuli ili postrožili, a ne da njihovo donošenje ovisi o nečijoj samovolji. Smatramo pogrešnim i da se uvode jednake mjere za sve neovisno o tome što se događa ne terenu, odnosno, pojedinoj županiji pa tražimo regionalni pristup pri donošenju mjera“, naglasila je.

Video: Patrik Macek/Pixsell

Usto, dodala je, traže i dosljedno provođenje mjera jer sada ima apsurdnih slučajeva da se, primjerice, neke utakmice nekih sportova u prvim ligama održavaju dok se druga liga ne smije igrati.

Takav tip pristupa uvodi konfuziju i nepovjerenje kod građana i može se interpretirati da se mjere uvode pod određenim lobističkim pritiscima gdje oni koji su uspjeli izlobirati ne moraju pratiti te mjere za razliku od onih koji to nisu učinili, smatra Selak Raspudić.

Zastupnici MOST-a u Saboru održali konferenciju za medije Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Istaknula je i da se mjere koje zadiru u prava i slobode građana treba donositi u Saboru dvotrećinskom većinom.

Selak Raspudić upozorila je da se izmjenama Zakona uvodi mogućnost da određene mjere i postupanja na terenu vrijede retroaktivno, čime se pokušava prikriti kaos na terenu i pravna neutemeljenost provođenja mjera do sada.

To nas dovodi u stanje pravne nesigurnosti i potencira moguće tužbe prema državi pa možemo opet doći u situaciju da se sve mora rješavati na Ustavnom sudu, zaključila je.