poslale pismo plenkoviću

Marijana Puljak i Dalija Orešković predlažu formiranje Stožera nacionalnog jedinstva

30.11.2020 u 14:01

Bionic
Reading

Saborske zastupnice stranke Centar Dalija Orešković i Marijana Puljak u otvorenom pismu premijeru Andreju Plenkoviću pozvale su u ponedjeljak na promjenu modela upravljanja koronakrizom i predložile formiranje Stožera nacionalnog jedinstva.

„Predlažemo formiranje Stožera nacionalnog jedinstva s Vama na čelu, u kojem bi svoju ulogu imali i predstavnici parlamentarne oporbe, kao i istaknuti znanstvenici s kritičkim promišljanjima u odnosu na rad postojećeg stožera i modela upravljanja krizom”, navode u otvorenom pismu saborske zastupnice zabrinute zbog sve izazovnije epidemiološke situacije u zemlji.

U tom novom modelu, dodaju, trebalo bi u ekonomska pitanja uključivati širu bazu ekonomskih stručnjaka te predstavnike malih i srednjih poduzetnika.

Zastupnice Centra smatraju da sve nestrpljivije i neujednačenije reakcije javnosti ukazuju na potrebu promjene modela kojim upravlja jedna politička stranka, prema modelu kojem će svoju punu potporu dati i predsjednik države, ali i parlamentarna oporba.

„Taj novi model treba nastati na temelju široke parlamentarne potpore upravo zato da ga javnost, odnosno svi naši građani, prihvate kao obnovu povjerenja i jamstvo najboljeg puta kroz preostali period krize”, navode Puljak i Orešković ističući povjerenje kao jednu od najvažnijih komponenti koja jamči provođenje restriktivnih zahtjeva nužnih za izlazak iz koronakrize.

U novi model, naglašavaju, treba uključiti znanstvenike iz raznih područja prema kriterijima stručnosti, a ne političke bliskosti vladajućoj opciji, znanstvenike koji pokazuju empatiju i brigu za hrvatske građane, te širi krug ekonomista i predstavnike malih i srednjih poduzetnika.