obrazovni sustav

Most: Racionalizacija ne smije ići na štetu kvalitete obrazovanja

11.04.2019 u 13:58

Bionic
Reading

Iz Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista u četvrtak su pitali u čemu je smisao ukidanja 174 škole i kakve se uštede time planiraju postići te su istaknuli da je obrazovni sustav dužan osigurati jednake uvjete za svu djecu u Hrvatskoj i da racionalizacija ne smije ići na štetu kvalitete obrazovanja

Zanima ih i što ta vijest znači za područne škole, posebno za slavonske općine u kojima su već ugašeni područni i matični uredi te pitaju tko će se vratiti u ta mjesta ako nemaju osnovnu infrastrukturu za život.

'Brojni profesori, učitelji i stručni službenici pitaju se ima li istine u informaciji o ukidanju 174 škole, te kakve i kolike uštede se time planiraju postići. Racionalizacija nipošto ne smije ići na štetu kvalitete obrazovanja, a dostupnost obrazovnih ustanova na štetu djece', upozorio je Marko Sladoljev.

Čudna mu je i odluka Vlade da povećava iznos za političku izbornu promidžbu, a istovremeno štedi na omogućavanju jednakog obrazovanja za sve.

Sonja Čikotić smatra kako je očito da je cijeli projekt reforme obrazovanja nepripremljen i da se o racionalizaciji mreže škola trebalo govoriti prije eksperimentalnog pokretanja škole za život.

'Ova Vlada i ministrica obrazovanja idu iz eksperimenta na eksperiment, a Hrvatska i djeca su im pokus', ocijenila je Čikotić te podsjetila da je najavljeno zatvaranje 16 matičnih škola u Vukovarsko-srijemskoj i čak 22 škole u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Panenić: U Slavoniji zatvaraju urede i škole, a organiziraju sajmove za zapošljavanje na Jadranu

'Ako se zatvaraju matične škole i mijenjaju status u područne škole, što će se dogoditi sa školama koje danas imaju status područnih škola? U Hrvatskoj imamo 1009 područnih škola, čak 331 nalazi se na području pet slavonskih županija. Što će biti s tim ruralnim područjima ako im se ugase škole, a s njima i život mjesta?', zapitala je zaključivši kako je očit izostanak međuresorne suradnje, posebice s Ministarstvom za demografiju, obitelj i mlade koje još nije donijelo Strategiju demografske revitalizacije.

Tomislav Panenić mišljenja je da 'Vlada Andreja Plenkovića od Slavonije, Baranje i Srijema želi napraviti karikaturu'.

'Zatvaraju nam matične urede, poštanske urede, škole, a glavna mjera im je organiziranje sajmova za zapošljavanje radnika na Jadranu u turističkoj sezoni. Zar stvarno Vlada misli da će nakon što je sve to zatvoreno ljudi željeti zasnivati obitelj i planirati budućnost u Slavoniji? Nakon Projekta Slavonija, Baranja, Srijem ostat će rad za minimalac i slanje djece u škole udaljene desetke kilometara', poručio je Panenić.

Po njemu, Vlada time poručuje da su Slavonija, Baranja i Srijem manje vrijedna područja pa je najbolje da svi vikendom postanu sobarice u hotelima. Ili ćemo, zaključuje, postati još jedan neuspješni projekt koji će Plenković predati Kinezima koji će naseliti područje Slavonije i baviti se onime čime naš narod očito ne može.