UMJESTO BOLNICA

Most predlaže da sistematske preglede branitelja obavljaju obiteljski liječnici

18.01.2024 u 13:40

Bionic
Reading

Članovi stranke Most predložili su u četvrtak da sistematske preglede branitelja, umjesto bolnica, ubuduće obavljaju obiteljski liječnici, poručivši da bi takav koncept smanjio visoku smrtnosti branitelja mlađe dobi

Tijekom 2022. umrlo je 6330 hrvatskih branitelja, s tim da je njih 44 posto bilo mlađe od 64 godine. Čak 1519 umrlih branitelja bilo je mlađe od 59 godina, rekao je saborski zastupnik Mosta Božo Petrov na konferenciji za novinare u Saboru iznoseći podatke iz godišnjeg izvješća Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo o 'pokazateljima zdravstvenog stanja i korištenju zdravstvene zaštite hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata'.

Za toliki broj umrlih branitelja mlađe dobi dijelom su uzrok i 'loše organizirani, nestručni i protuzakoniti sistematski pregledi branitelja', rekao je Petrov, napomenuvši da je očekivani životni vijek u Hrvatskoj 78 godina.

'Branitelji Domovinskog rata žrtve su površnosti nadležnih ministarstava u pripremi i provedbi sistematskih pregleda', ocijenili su Petrov i voditelj Mostova Savjeta za zdravstvo Ivan Bekavac.

Most stoga predlaže da branitelje ubuduće sistematski pregledavaju njihovi obiteljski liječnici, uz primjerenu naknadu za obavljeni rad. Sada se ti pregledi provode po bolnicama, koje, po ocjeni 'mostovaca', nemaju potrebne podatke kao obiteljski liječnici.

'Nakon što pregledaju branitelja, obiteljski liječnici odlučivali bi o njihovu slanju na specijalističke preglede u poliklinike i bolnice, evidentirali svaki nalaz te provodili liječenje, a za to bi im se doznačila i dodatna sredstva koja danas završavaju u proračunima bolnica', rekao je Bekavac.