planiraju poduzeti mjere

Moskva kritizira 'ratobornost' SAD-a

03.02.2018 u 17:35

Bionic
Reading

Rusija je u subotu kritizirala ’ratoboran i proturuski karakter’ novog američkog izvješća o nuklearnom oružju objavljenom dan ranije, upozorivši da će poduzeti ‘potrebne mjere’ za zaštitu svoje sigurnosti od SAD-a. ‘Od prvog čitanja u oči upada ratoboran i proturuski karakter tog dokumenta’, ocijenilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju, izražavajući ‘duboko razoračenje’ njime

‘Morat ćemo naravno uzeti u obzir pristupe koji sada kruže Washingtonom i poduzeti potrebne mjere za očuvanje naše sigurnosti.’ SAD je u petak objavio da želi razviti novo nuklearno oružje slabe snage, ukazujući na ponovno naoružavanje Rusije u tom segmentu.

Stručnjaci stoga strahuju od nove utrke u naoružanju i povećanog rizika od nuklearnog rata. Moskva je u subotu osudila ‘pokušaj da se dovodi u pitanje njezino pravo na legitimnu obranu’.

‘Nadamo se da je Washington svjestan povišene razine opasnosti tih direktiva iz aspekta praktičnog vojnog planiranja’, navodi ministarstvo.

Moskva ocjenjuje da je američki dokument pun proturuskih klišeja, čudnih optužbi za agresivno ponašanje, svih mogućih oblika miješanja u rusku ingerenciju i neutemeljenih optužbi za kršenje niza sporazuma o kontroli naoružanja.

‘Vidimo to kao nepravedan pokušaj Washingtona da prebaci na druge vlastitu odgovornost za pogoršanje situacije kada je riječ o međunarodnoj i regionalnoj sigurnosti i neuravnoteženosti mehanizama za kontrolu naoružanja, što je rezultat niza neodgovornih poteza samog SAD-a’, dodaje.

Rusija uvjerava da ‘strogo poštuje svoje obveze temeljem svih međunarodnih sporazuma’ i da je unatoč svemu spremna surađivati sa SAD-om na izgradnji ‘stabilnih odnosa’ i ‘očuvanju strateške stabilnosti.’