NAKON SUŠE NEVRIJEME

Moskva iščekuje razorne oluje

16.08.2010 u 11:42

Bionic
Reading

Sjeverozapadne dijelove Rusije zahvatile su tijekom noći razorne oluje koje su uzrokovale znatnu materijalnu štetu, a kako predviđaju meteorolozi, hladna fronta kreće se prema Moskvi, čiju su okolicu zahvatili veliki šumski i nezapamćena suša.

Ruska meteorološka služba izdala je upozorenje za Moskvu i okolicu. 'U Moskvi uskoro očekujemo obilne padaline, možda i tuču i snažan vjetar', izvijestili su meteorolozi.

'Ruski premijer Vladimir Putin izdao je upute za hitnu sanaciju posljedica oluja i pripravnost medicinskih i socijalnih služba', priopćila je ruska vlada.

Na sjeverozapadu zemlje siloviti vjetrovi i oluje lomili su stabla, a bez električne energije ostalo je oko 100.000 osoba, izvijestili su dužnosnici ruskog ministarstva za izvanredna stanja u Sankt Peterburgu.

'Gotovo 1.500 lokacija na kojima živi oko 93.841 osoba u području Sankt Peterburga, Novgoroda, Pskova, Vologda i Arhangelska ostalo je bez struje u domovima'.

Dvije 50-metarske dizalice srušile su se na cestu bivšeg središta carske Rusije, teško ozlijedivši ženu koja je upravljala jednom od njih.

Zapadni dio Rusije zahvaćen je od početka ljeta nezapamćenim vrućinama, a šumski su požari opustošili gotovo milijun hektara zemlje. Više od 50.000 hektara još je zahvaćeno požarima.