pod okupacijom

Obnovljena opskrba strujom u nuklearki Zaporižja

25.08.2022 u 20:25

Bionic
Reading

Posljednja linija opskrbe strujom okupirane ukrajinske nuklearne elektrane Zaporižja ponovno radi nakon što je prekinuta ranije u četvrtak, priopćili su Ujedinjeni narodi

Ukrajinska državna energetska tvrtka Energoatom ranije je objavila da je u jamama za pepeo u termoelektrani na ugljen u blizini nuklearke Zaporižja, najveće u Europi, izbio požar. Vatra je oštetila vodove koji su povezivali nuklearnu elektranu s ukrajinskom električnom mrežom.

Požar je izbio u jamama za pepeo u termoelektrani na ugljen u blizini nuklearke Zaporižja, najveće u Europi. Vatra je oštetila vodove koji su povezivali nuklearnu elektranu s ukrajinskom električnom mrežom, priopćio je Energoatom.

„Djelovanje osvajača tako je dovelo do potpunog isključenja, prvog u povijesti elektrane”, dodala je tvrtka.

Posljednja linija opskrbe elektrane obnovljena je kasnije u danu, objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA), agencija Ujedinjenih naroda.

„Ukrajina je rekla IAEA-i da je nuklearka Zaporižja najmanje dva puta izgubila kontakt s opskrbom strujom tijekom dana, no ona je trenutno obnovljena”, kazala je agencija sa sjedištem u Beču, dodavši da izravan razlog prekida još nije poznat.

Rusija je nuklearku okupirala u ožujku, te ju drži pod kontrolom od tada iako njome i dalje upravljaju ukrajinski tehničari Energoatoma.

  • +16
Nuklearna elektrana Zaporižja Izvor: EPA / Autor: SERGEI ILNITSKY

Kijev i Moskva međusobno se optužuju za granatiranje njezine blizine dok je svijet zabrinut od rizika nove nuklearne katastrofe.

Ujedinjeni narodi traže pristup nuklearki i pozvali su na demilitarizaciju njene okoline. Dužnosnici IAEA-e su „vrlo, vrlo blizu” dopuštenja da posjete Zaporižju, rekao je direktor agencije Rafael Grossi u četvrtak.

sve osim nogometa

Učitavanje...