aneksija poluotoka

Moskva: Europa se vraća u noćnu moru, velika je vjerojatnost vojnog sukoba na istoku Ukrajine

02.12.2021 u 14:43

Bionic
Reading

Kremlj je u četvrtak priopćio da proklamirani cilj Ukrajine - vraćanje Krima pod svoju kontrolu - predstavlja "izravnu prijetnju" Rusiji, prenosi AFP i podsjeća da je Rusija taj poluotok anektirala 2014. te da su odnosi dvoju zemalja došli do točke usijanja

"Na to gledamo kao na izravnu prijetnju usmjerenu prema Rusiji", rekao je novinarima glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov, aludirajući na izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. On je u srijedu u parlamentu rekao da "oslobođenje Krima treba ostati cilj i filozofija Ukrajine". Zelenski je govorio o diplomatskim naporima, a ne o vojnoj intrevenciji, dodaje AFP.

No, za Kremlj "tako formulirana izjava naravno da znači da je Kijev spreman upotrijebiti sva sredstva, uključujući i silu, kako bi posegnuo za ruskim teritorijem". Osudivši "agresivnu retoriku" ukrajinskih vlasti, Peskov nije isključio vojnu operaciju Kijeva na istoku zemlje.

  • +7
Vježba ruske vojske Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

"Vjerojatnost ukrajinske vojne akcije na separatističkom istočnom dijelu zemlje i dalje je velika", rekao je Peskov, dodavši da su na liniji razgraničenja provokacije sve učestalije te da Rusiju to "uvelike zabrinjava". Također je optužio Kijev da ne poštuje sporazume iz Minska potpisane 2015. Moskva odlučno odbacuje optužbe da je ratno nastrojena i zauzvrat optužuje Ukrajinu da predstavlja "prijetnju" Rusiji, a da se NATO želi proširiti sve do njezinih granica.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov upozorio je da bi se Europa mogla vratiti u 'noćnu moru vojnog sukoba'. Na sastanku Ministarskog vijeća OESS-a u Švedskoj plasirao je ideju o novom europskom sigurnosnom savezu, pokušavajući zaustaviti širenje NATO-a na istok, prenosi BBC. Ranije je Lavrov u svom govoru rekao kako NATO odbija konstruktivno razmotriti prijedloge za smanjenje napetosti i sprečavanje opasnih incidenata.