obraćanje parlamentu

Zelenskij o Donbasu: Moramo reći istinu da nećemo moći zaustaviti rat bez direktnih pregovora s Rusijom

01.12.2021 u 12:53

Bionic
Reading

Ukrajina treba direktno razgovarati s Moskvom kako bi se okončao rat protiv proruskih snaga u istočnoj pokrajini Donbas, izjavio je u srijedu ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij

Zelenskij se obratio parlamentu nakon što je Kijev pozvao NATO da pripremi gospodarske sankcije protiv Rusije i pojača vojnu suradnju s Ukrajinom.

"Moramo reći istinu da nećemo moći zaustaviti rat bez direktnih pregovora s Rusijom i danas su to priznali svi vanjski partneri", rekao je Zelenskij.

Kijev tvrdi da je pokušao dogovoriti direktne razgovore s predsjednikom Vladimirom Putinom, ali da se ti zahtjevi ignoriraju.

Kremlj pak tvrdi da Putin nije protiv razgovora sa Zelenskijem, ali da razgovori sami po sebi nemaju smisla ako se ne pripremi odgovarajuća agenda.

"Ne bojim se direktnih razgovora s Rusima, mi se ne bojimo direktnog dijaloga, znamo koje europske zemlje podržavaju Ukrajinu", rekao je Zelenskij.

Ukrajina je digla uzbunu jer su posljednjih tjedana primijećena "velika i neuobičajena" kretanja ruskih postrojbi na njezinoj granici, a ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleb je dramatično izjavio da "ono što sada gledamo duž granice nije samo vojno pojačanje, jer je Rusija u proljeće dovela armadu na našu granicu i od tada ju nije povukla".

Ruski predsjednik Vladimir Putin upozorio je pak u utorak da će Rusija biti prisiljena djelovati ako NATO prijeđe njezine 'crvene linije' prema Ukrajini, a NATO i Sjedinjene Američke Države su upozorile Rusiju da će platiti visoku cijenu u slučaju nove vojne agresije protiv Ukrajine.

Moskva oštro optužuje Ukrajinu i SAD za "destabilizirajuće ponašanje" i odbacuje izjave o novom ruskom napadu kao "lažne i zapaljive".

No, Rusija je danas započela novu runda vojnih manevara pokraj ukrajinske granice i teško optužuje Ukrajinu da je rasporedila polovicu svoje vojske na istoku zemlje.

"Ukrajinska oružane snage pojačavaju vojnu moć, raspoređuju teško naoružanje i ljudstvo", rekla je Maria Zakharova, glasnogovornica ruskom ministarstva vanjskih poslova. U to je područje, rekla je, raspoređeno 125.000 vojnika, što je polovica cijele ukrajinske vojske.

Šef diplomacije Sergej Lavrov će u četvrtak u Stockholmu o tome razgovarati s američkim državnim tajnikom Antonyjem Blinkenom.

Ruski zimski manevri s 10.000 vojnika održat će se na 30 lokacija, uključujući i Krim. Bjelorusija je najavila da će se pridružiti zajedničkim vojnim vježbama s Rusijom na njezinoj južnoj granici s Ukrajinom.

Rusija izričito odbacuje nagađanja o tome da planira napad na Ukrajinu i kaže da je raspoređivanje vojnika isključivo obrambene naravi.

"Rusku Federaciju zabrinjava činjenica da se u blizini njezinih granica provode masovne vježbe, uključujući i one neplanirane, kao što je to bio slučaj nedavno u Crnom moru kada su strateški bombarderi ... letjeli 20 kilometara od naših granica ... Ima preciznog oružja, a možda ima i nuklearnog oružja", rekao je Putin.

Kremlj je 2014. pripojio crnomorski poluotok Krim, a zatim je podržao pobunjenike koji se bore protiv vladinih snaga na istoku zemlje. U sukobu je život izgubilo 14.000 ljudi i on još uvijek tinja.