zabrinuti zbog postupaka

Kremlj kritizira američku 'histeriju' u vezi Ukrajine

21.11.2021 u 14:41

Bionic
Reading

Kremlj je u nedjelju kritizirao američku "histeriju" u povodu optužbi Washingtona koji je dan prije izrazio zabrinutost zbog postupaka i izjava Rusije o Ukrajini

"Ta histerija umjetno je stvorena. Oni koji su doveli svoje oružane snage s druge strane Atlantika, to jest Sjedinjene Države, optužuju nas da provodimo neuobičajene vojne aktivnosti na našem teritoriju", rekao je glasnogovornik ruskog predsjednika Dmitrij Peskov na ruskoj televiziji.

"To apsolutno nije logično ni pristojno", ocijenio je.

Američki državni tajnik Antony Blinken kazao je u subotu da je SAD "jako zabrinut zbog neuobičajenih ruskih vojnih aktivnosti na granici s Ukrajinom".

"Zaista smo zabrinuti zbog neke retorike koju smo čuli od Rusije i vidjeli na društvenim mrežama", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Dakaru, dodajući da tu zabrinutost dijele većinom i američki saveznici.

Peskov je u nedjelju pozvao "Sjedinjene Države i njihove saveznike" da prestanu jačati svoje snage u blizini ruskih granica.

"NATO treba prekinuti svoje provocirajuće aktivnosti u blizini naših granica", poručio je.

Ruski predsjednik Vladimir Putin optužio je u četvrtak Zapad da potpiruje napetosti na istočnim granicama Ukrajine i na Crnom moru. Kazao je i da su se njihovi bombarderi približili Rusiji na 20 kilometara.