ZAOKRET OKO VJERONAUKA

Mornar ne želi voditi politiku u Jovanovićevu kodu prijatelj/neprijatelj

18.06.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Zaokret za 180 stupnjeva. Tako bi se mogao opisati prvi istup Vedrana Mornara, nasljednika Željka Jovanovića na mjestu ministra znanosti obrazovanja i sporta. Za razliku od svog prethodnika, koji je bio protivnik vjeronauka u školama, ali se nije usudio u njega dirati, a crkvene velikodostojnike i udruge konzervativnijih uvjerenja držao je na puškometu, Mornar ima dijametralno suprotan stav

'Hrvatska je pretežito katolička zemlja i vjeronauk u školama svakako ima svoje mjesto. O svim pitanjima vezanim uz zdravstveni i građanski odgoj imam nešto drugačiji stav od dosadašnjeg i prvi potez bit će mi zatražiti prijem kod kardinala Bozanića i nadbiskupa Puljića i razgovarati o eventualno otvorenim pitanjima. Što se tiče zdravstvenog odgoja, on je dobar, ima nekoliko prijepornih rečenica, ali u dijalogu s Crkvom mislim da možemo doći do rješenja', izjavio je prije koji dan Mornar i šokirao dio SDP-ova biračkog tijela prvenstveno prvom rečenicom.

Iako nije član SDP-a, Mornara je na poziciju ministra postavio SDP, koji najednom mijenja kurs, i od čovjeka koji je protiv vjeronauka u školi, na njegovo mjesto postavlja ministra koji misli da je to u redu.

Gvozden Flego, bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta, saborski zastupnik SDP-a i jedan od najžešćih kritičara Jovanovićeva rada drži kako je 'Mornarova želja za razgovorom logična i razumljiva', ali ga podsjeća da je 'Hrvatska laička država i da u razgovorima s Crkvom treba nastupati iz te pozicije'.

Katarina Vidović, sociologinja, smatra kako se novi 'ministar više htio predstaviti kao čovjek koji, za razliku od prethodnika, ne želi voditi politiku u kodu prijatelj/neprijatelj, nego u kodu najvećeg dobra za najveći broj ljudi'.

Plan za Plan 21

Napominje da nije sigurna u kojoj mjeri to korespondira s dosadašnjom politikom SDP-a i Vlade, ali i dodaje da 'ako su Mornara postavili zbog te njegove vrline, pozdravlja tu odluku'.

'Mislim da nam u politici općenito nedostaje osjećaj za javno dobro. Tolerancija je jedno takvo dobro i sve što uvećava toleranciju u društvu treba pozdraviti. Ako je stav o vjeronauku novog ministra najava da on želi koegzistenciju tolerancije i vjeronauka u javnim predškolskim i školskim ustanovama, treba ga u tomu svesrdno podržati', ističe Vidović.

Sličnog je razmišljanja i Ivan Markešić s instituta Ivo Pilar koji drži da je Mornarov istup 'prije svega civiliziran, jer u državi u kojoj se 90 posto stanovništva izjasnilo katolicima logično je da se razgovara s predstavnicima Crkve'.

'Državni je projekt ateizacije propao, ali nam ne treba ni teizacija. Hrvatska je sekularna država. U konačnici Mornar nije rekao da će usvojiti stavove Crkve po pitanju zdravstvenog odgoja, već da će s njima razgovarati i pokušati naći zajednički jezik', napominje Markešić

Vidović dodaje kako podržava razgovor s Crkvom, jer 'da bi se kreirala i provela bilo koja javna politika, potrebno je otvoriti smislenu javnu raspravu'.

'U slučaju SDP-ove obrazovne politike, to nije bio slučaj. Upravo suprotno: Jovanović je svojim postupcima često antagonizirao pojedine društvene skupine, o čijem sudjelovanju, između ostalog, ovisi provedba obrazovne politike. Zato smatram da je najavljeni potez Vedrana Mornara dobar. Ne samo zato što će pokušati sanirati štetu koju je napravio njegov prethodnik, nego i zato što odražava određeni smisao za političko novog ministra', istaknula je Vidović.

Iako je pred njima manje od pola mandata, Flego je uvjerenja da Mornar, pod uvjetom da to želi i ako ima znanja, može provesti ono što je zapisano u Planu 21.

'Nažalost, ništa od zapisanog u Planu 21 nije realizirano. Možda će zvučati narcisoidno, ali mi se čini da sam ja u svom mandatu napravio puno za godinu i ,tako da očekujem i od njega isto. Tu prije svega mislim na reformu kurikuluma primarnog i sekundarnog obrazovanja, detaljnu reformu visokoobrazovanog sustava i pomoć znanstveno-istraživačkom sektoru u smislu da mu se treba omogućiti da radi, a ne da prima socijalnu pomoć', zaključio je Flego.